HomeTechnologieHebben jouw IoT-apparaten hun eigen beveiligingsapparatuur en software?

Hebben jouw IoT-apparaten hun eigen beveiligingsapparatuur en software?

IoT staat voor Internet for Things. Een uitdrukking die ontstaan is door het gebruik van het internet om informatie uit te wisselen tussen verschillende apparaten. Daarbij kun je denken aan domotica en andere toepassingen voor dagelijks persoonlijk gebruik. Ook in het bedrijfsleven is IoT een veelgebruikte technologie.

Beveiliging van je IoT-netwerk

Wie internet zegt, denkt er ook meteen beveiliging bij. Je wisselt tenslotte altijd gegevens uit over een netwerk. Doe je dat zonder enige vorm van bescherming kan dat gegevens, en soms ook wel gevoelige gegevens kwetsbaar maken. We stellen je hieronder enkele belangrijke manieren voor om die overdracht te beschermen.

Gebruikmaken van VPN-software

Een eerste stap die je gemakkelijk kunt nemen is VPN-software installeren. Waar staat VPN voor? Het is de afkorting die staat voor Virtual Private Network. Dat is software die als het ware een tunnel creëert tussen jou en het internet. Alle gegevens die via deze ‘tunnel’ verstuurd worden zijn onzichtbaar voor derden. Maar de VPN doet nog wel veel meer. Sommige eigenschappen gelden ook voor je IoT-netwerk:

  • Anoniem browsen;
  • Toegang tot sites die geografisch beperkt zijn;
  • Bescherming tegen hackers en cyberaanvallen;
  • Online tracking tegengaan;
  • Veilige toegang tot bedrijfsnetwerken;
  • Veilig gebruik van openbare wifi.

Sterke authenticatie en sterke wachtwoorden

Gebruik authenticaties met meerdere lagen. Zo kun je ervoor zorgen dat alleen bepaalde mensen toegang hebben tot het netwerk.

Gebruik een wachtwoord dat niet voor de hand ligt, en dat je niet gebruikt voor andere toepassingen. Een wachtwoordmanager kan hier een extra oplossing bieden.

Segmenteer het netwerk

Verdeel het netwerk op die manier dat de toegang alleen is voor de personen die er wat aan hebben. Hoe minder overdrachten, hoe lager de kans op een aanval.

Regelmatige updates

Software wordt door de leverancier regelmatig geüpdatet. Dat geldt ook voor de besturingssystemen. Door die updates uit te voeren zul je altijd voorzien worden van de laatste veiligheidsvoorzieningen.

Inbraakpreventie

Met een degelijk antivirusprogramma met firewall kun je ongewenste bezoekers buiten houden. Je kunt ook vermijden dat er malware op je IoT-netwerk geplaatst wordt.

Geef opleiding

Zorg dat de medewerkers die van het netwerk gebruikmaken op de hoogte zijn van de veiligheidsvoorschriften. Leer hen ook om aanvallen en gevaren te herkennen.

Waar kom je IoT het vaakste tegen?

Zoals gezegd zie je IoT zowel in het bedrijfsleven als voor particulier gebruik. Laten we even nagaan waar deze toepassing zoal gebruikt wordt.

Slimme woningen

IoT-apparaten worden veel gebruikt in slimme woningen. Ze verbeteren de efficiëntie, veiligheid en, niet onbelangrijk, ze verbeteren het comfort. Enkele voorbeelden:

  • Slimme thermostaten: Gebruik een slimme thermostaat om de temperatuur in je huis op afstand te regelen. Dit kan je helpen om energie te besparen door de verwarming of airconditioning aan te passen. Je kunt instellingen maken volgens de noden van het seizoen.
  • Slimme verlichting: Installeer slimme lampen die je kunt bedienen met je smartphone. Dit stelt je in staat om de verlichting op afstand aan te passen en timers in te stellen. Je kunt zelfs de verlichting integreren met andere slimme apparaten.
  • Slimme apparaten in de keuken: Overweeg het gebruik van slimme apparaten. Denk hier bijvoorbeeld aan een slimme toestellen. Een koelkast, oven of een zelfs een slimme koffiemachine. Deze apparaten kunnen worden bediend via een app en sommige kunnen zelfs worden geïntegreerd met spraakgestuurde assistenten.
  • Slimme spraakgestuurde assistenten: Met spraakgestuurde assistenten zoals Amazon, Alexa, Google Assistant of Siri kun je verschillende slimme apparaten in je huis bedienen. Dit kan gaan over het bedienen en afspelen van muziek, het stellen van vragen of het bedienen van slimme verlichting.
  • Slimme beheerders voor energie: Installeer slimme stekkers en schakelaars om het energieverbruik van apparaten te meten en te beheren. Hiermee kun je apparaten op afstand uitschakelen om energie te besparen.
  • Slimme deursloten: Vervang traditionele sloten door slimme deursloten die je kunt bedienen via een app. Dit biedt extra gemak en beveiliging. Je kunt dan deuren van op afstand vergrendelen en ontgrendelen.

Gezondheidszorg

In de gezondheidszorg worden IoT-apparaten ingezet voor de opvolging van patiënten op afstand. De medicatie kan beter beheerd worden. Er kan efficiënter en meer gericht worden ingegrepen daar waar nodig.

Industrie en productie

In de industrie worden IoT-apparaten gebruikt voor het monitoren en optimaliseren van productieprocessen. Ze kunnen zorgen dat het onderhoud van machines op de juiste momenten gebeuren. Maar ook bij de opvolging van het stockbeheer en de algemene werking van een bedrijf kan IoT voor verbeteringen zorgen.

Landbouw

Niet direct verwacht, maar ook in de landbouwsector kunnen IoT-apparaten helpen. Dat kan bijvoorbeeld zijn bij het in de gaten houden van de gewassen en het optimaliseren van irrigatiesystemen. Maar ook bij het volgen van vee, en het verbeteren van de algehele landbouwproductiviteit kan IoT zijn nut bewijzen.

Stadsbeheer:

Slimme stadsoplossingen maken gebruik van IoT om stadsinfrastructuur te beheren. Ze kunnen het verkeer reguleren en het energieverbruik kan beter onder controle gehouden worden.  Afvalbeheer kan verbeterd worden en openbare veiligheid wordt beter gewaarborgd.

Transport en logistiek:

IoT wordt ook ingezet in de transportsector. Voertuigen kunnen getraceerd worden en de beste routes worden in realtime samengesteld. Het zorgt voor grotere efficiëntie in de logistieke afdeling van een bedrijf.

Retail:

In de detailhandel worden IoT-apparaten gebruikt voor stockbeheer. De winkelervaring kan gepersonaliseerd worden. Het consumentengedrag kan helemaal in kaart gebracht worden. Een beter klantenbeheer zorgt voor trouwe klanten en meer omzet.

Energiebeheer:

Energie is vaak een van de grootste uitgavenposten bij bedrijven. Hierop besparen zorgt voor besparingen. IoT wordt dan ook toegepast in energiemanagementsystemen om energieverbruik te monitoren. Ook gelijk om energie-efficiëntie te verbeteren en slimme energienetwerken mogelijk te maken.

Wat kunnen we onthouden over het gebruik van IoT?

Op de eerste plaats kunnen we er toch vanuit gaan dat deze systemen het leven eenvoudiger en aangenamer maken. Maar er moet ook omzichtig mee omgesprongen worden.

Ondanks alle beveiligingsmaatregelen zijn er echter nog steeds zorgen over de algemene beveiliging van IoT. Soms kunnen apparaten kwetsbaarheden bevatten als gevolg van slecht ontwerp. Maak de juiste keuze en informeer je bij de aankoop. Maar ook onveilige standaardinstellingen of gebrek aan regelmatige updates kan voor problemen zorgen.

Het is dan ook van het grootste belang om voldoende aandacht voor beveiliging van de systemen te hebben. Dat begint met het plaatsen van de VPN, zoals we aan het begin van deze blog hebben uitgelegd. Maar ook alle andere stappen die we je voorstelden zijn belangrijk om ongestoord van een IoT-netwerk te genieten.

Laat je toch niet te veel afschrikken door onze waarschuwingen. Als je deze raadgevingen ter harte neemt, kun je zowel thuis als binnen je bedrijf, vrij ongestoord genieten van alle gemakken en het comfort van IoT.

Reviews

Gerelateerde berichten