Alles over versterkerklassen

Versterkerklassen zijn misschien niet het eerste wat in je opkomt als je over audioapparatuur leest. Maar het is wel degelijk belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen versterkerklassen, zodat je weet wat voor soort apparaat het beste bij jouw wensen past. In dit artikel lees je alles over de verschillende versterkerklassen, van klasse A tot en met D.

Introductie versterkers

Wanneer we het over versterkers hebben, bedoelen we meestal audioversterkers. Deze versterken geluidsignalen zodat ze sterker en helderder klinken wanneer ze via luidsprekers worden afgespeeld. Er zijn vele verschillende soorten en klassen van versterkers beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende klassen van audioversterkers.

Waarom verschillende letters?

De verschillende klassen van versterkers zijn gebaseerd op de manier waarop ze stroom gebruiken. Klasse A versterkers zijn het meest efficiënt, maar ook de meest kostbare en lastige om te maken. Klasse AB versterkers zijn een beetje minder efficiënt, maar ze zijn veel goedkoper en eenvoudiger om te bouwen. Klasse D versterkers zijn de minst efficiënte, maar ook de goedkoopste en eenvoudigste om te maken.

Klasse A versterkers

Klasse A versterkers zijn de oudste en meest eenvoudige soort versterker. Ze zijn relatief inefficiënt, wat betekent dat ze veel stroom verbruiken en dus ook veel warmte produceren. Klasse A versterkers werken het best bij lage signalen en zijn geschikt voor kleine ruimtes.

Klasse AB versterkers

Klasse AB versterkers zijn versterkers die de voordelen van klasse A en klasse B versterkers combineren. Klasse AB versterkers zijn qua prestaties beter dan klasse B versterkers, maar hebben ook een hogere efficiëntie dan klasse A versterkers. Klasse AB versterkers zijn daarom een goede keuze als u op zoek bent naar een compromis tussen prestaties en efficiëntie.

Klasse D versterkers

Klasse D versterkers zijn een soort switched-mode versterker die gebruik maakt van een high-speed MOSFET (metal-oxide-semiconductor field-effect transistor) als commutator. Dit type versterker is ongeveer 80% efficiënter dan een klassieke linear power amplifier, wat betekent dat er minder warmteontwikkeling is en de versterker dus koeler blijft. Klasse D versterkers zijn ideaal voor modellen met een ingebouwde batterij, zoals draagbare geluidssystemen of actieve luidsprekers.

Video: Versterkers #4 Alles over versterkerklassen | Klasse-A, -B, -AB of -D?

Versterkers #4 Alles over versterkerklassen | Klasse-A, -B, -AB of -D?

Reviews

Gerelateerde berichten