nieuws

Huidige markt: positief met een kanttekening

Business

De vier brancheverenigingen die de scope van ESEF 2016, de grootste beurs voor de toeleveringsindustrie in de Benelux afdekken, zijn positief gestemd over het economisch herstel. ‘Het herstel zet door. 2014 was een goed jaar, 2015 is beter geworden. Extra positief voor onze sector is dat de bouw door de crisis heen is’, zegt Erik […]

Huidige markt: positief met een kanttekening
ESEF 2016 vond plaats van 15 tot 18 maart in de Jaarbeurs Utrecht. (foto: ESEF)

De vier brancheverenigingen die de scope van ESEF 2016, de grootste beurs voor de toeleveringsindustrie in de Benelux afdekken, zijn positief gestemd over het economisch herstel. ‘Het herstel zet door. 2014 was een goed jaar, 2015 is beter geworden. Extra positief voor onze sector is dat de bouw door de crisis heen is’, zegt Erik de Ruijter, directeur van de NRK (Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie).
‘De trend is omhoog’, valt Richard Schuitema van Koninklijke Metaalunie hem bij. ‘De omzetten in de industrie als geheel nemen toe, maar prijzen blijven kwakkelen. En niet alle deelsectoren doen het goed.’
Dat niet alle deelmarkten hetzelfde groeitempo kennen, merkt ook Edwin Dekker van de Nevat, de branchevereniging van toeleveranciers. ‘Wie in de medische markt zit, doet het goed, semicon ook, ondanks de kleine terugslag op dit moment. Wie echter in olie en gas zit, zit in een markt die moeizaam gaat. Dat geldt ook voor de agro-industrie op sommige plaatsen.’ Toch rekenen de Nevat-leden gemiddeld in 2016 op een groei van 5 tot 10 procent. Deze groei ontstaat door een combinatie van de verder aantrekkende binnenlandse markt én toenemende export, doordat OEM’ers risico’s kwijt willen die de toeleveranciers overnemen.
Positief dus met een kanttekening, zo kun je de huidige markt samenvatten.

Reageer op dit artikel