nieuws

Maakindustrie onder druk door late betalingen

Business

Creditmanagementbureau Intrum Justitia deed onderzoek naar betaalgedrag in verschillende sectoren. De maakindustrie heeft naast de retail en zakelijke dienstverlening te maken met een slechte betalingsmoraal van hun klanten. Drie kwart van de late betalingen blijkt ook nog eens opzettelijk te laat gedaan. Eerder concludeerde Intrum Justitia al dat de economie 7 miljard euro, dit is 2,6 procent van de totale omzet, misloopt door een slechte betalingsmoraal. De maakindustrie heeft zelfs last van een gemiddelde jaarlijkse afschrijving van 3,7 procent.

Maakindustrie onder druk door late betalingen

De lange betalingstermijnen zorgen voor de maakindustrie voor druk op de liquiditeit (56 procent). Landelijk is dat 52 procent. Bijna drie kwart van alle bedrijven in de maakindustrie wijt de slechte betalingsmoraal aan het bewust te laat betalen, dit is het hoogste van alle sectoren. Landelijk is dat gemiddeld 62 procent. De helft geeft aan zelfs gevraagd te zijn langere betalingstermijnen te accepteren dan waar ze zich comfortabel bij voelen.
De gevolgen van late betalingen reiken verder dan verlies van inkomen en slechte cashflow. Bedrijven geven ook aan te wachten met het aannemen van personeel. Gemiddeld denkt een kwart van de bedrijven meer personeel aan te kunnen nemen bij betere betalingscondities.

Reageer op dit artikel