nieuws

MKB top 100

Business

Eind september presenteerde de Kamer van Koophandel, de MKB top honderd van 2016, de ranglijst met 100 concrete innovaties die het Nederlandse midden- en kleinbedrijf heeft gerealiseerd. In de top honderd (aangevoerd door Yoni.care dat milieuvriendelijk maandverband op de markt brengt) staan meerdere maakbedrijven, waaronder Additive Industries (5) en Robin Radar Systems (2).

MKB top 100
Robin Radar Systems staat op 2e plaats in MKB top 100. (foto: Robin)

ROBIN begon als puur R&D-bedrijf met focus op de technologie. Siete Hamminga, managing director van ROBIN: ‘Radars met slimme software kunnen doorgaans grote metalen objecten als vliegtuigen en schepen eenvoudig detecteren aangezien er voldoende reflectie terugkomt. Kleine doelen zoals vogels zijn veel lastiger te detecteren aangezien er ook behoorlijk veel ruis terugkaatst. Een nieuw softwarealgoritme stelde ons in staat om vogels wel op te sporen. We hebben de technologie (oorspronkelijk van TNO en ESA) verder doorontwikkeld, aan een betaalbaar radarsysteem gekoppeld en geschikt gemaakt voor twee markten: de luchtvaartindustrie – om vogels te verjagen – en de windenergiesector, om vogels te beschermen.’
Het bedrijf maakte een vliegende start en was binnen een half jaar winstgevend. Een jaar later verdrievoudigde de omzet. Hierna volgde echter een lastige periode, maar de opkomst van drones bood nieuwe kansen. ‘Het ministerie van justitie daagde de industrie uit om met oplossingen te komen voor het detecteren en uit de lucht halen van drones. Van de 38 bedrijven die hierop hebben gereageerd, kwamen wij als eerste uit de bus. Dit was een fantastisch startpunt voor het maken van drone-radars. We hadden er een nieuwe markt bij die zeer interessant en actueel is en anderzijds ging onze reguliere business, de vogelradar, ook ineens veel beter lopen. Dit jaar gaan we naar verwachting tussen de 300 en 450 procent groeien.’

Reageer op dit artikel