nieuws

Europese wetgeving rond robotica en artificiële intelligentie gewenst

Business

Het Europees Parlement vraagt om een wetgeving rond robots. Volgens hen moet Europa het economisch potentieel van robotica en artificiële intelligentie ten volle kunnen benutten, maar niet zonder dat te allen tijde de veiligheid gegarandeerd is.

Europese wetgeving rond robotica en artificiële intelligentie gewenst

De commissie Juridische Zaken van het parlement boog zich over de snel evoluerende sector van robotica en artificiële intelligentie. Er komen steeds meer robots op de markt die zelf beslissingen nemen waardoor de urgentie toeneemt. Initiatiefneemster en parlementslid Mady Delvaux geeft aan dat een robuust Europees wetgevend kader nodig is om de realiteit – dat we in steeds meer domeinen van ons dagelijks leven te maken met robotica – het hoofd te kunnen bieden. “Het is nodig om te verzekeren dat robots ten dienst zijn en blijven van de mens.” Haar rapport werd door een grote meerderheid van de commissieleden goedgekeurd.
De Europese Unie moet het voortouw nemen bij het opstellen van regelgevende normen, vinden de parlementsleden, en niet wachten tot andere landen dit doen. Het idee voor de oprichting van een Europees agentschap dat nationale en andere autoriteiten kan bijstaan met technische, ethische en regelgevende expertise werd voorgesteld. Ook zou er een (vrijwillige) ethische code moeten komen die aangeeft dat alle robots met een ‘kill’-knop worden uitgerust waarmee ze in noodgevallen kunnen worden uitgeschakeld.

Europese Commissie
De urgentie voor een wetgevend kader is vooral bij zelfrijdende auto’s urgent, vinden de parlementsleden. Ze zouden ook pleiten voor een verplichte verzekering en de oprichting van een fonds, waarmee slachtoffers van zelfrijdende auto’s kunnen worden vergoed.
In februari stemt de plenaire vergadering over de tekst, waarna de Europese Commissie beslist of ze er gevolg aan geven. Het parlement kan zelf geen wetgeving voorstellen.

Wilt u de beste artikelen van PT Industrieel Management 2016  lezen? Vul uw gegevens hier in en u ontvangt per mail een gratis special ‘Het Beste van 2016’.

Reageer op dit artikel