nieuws

Nationale roboticawereld verenigt zich in Holland Robotics

Business

Op initiatief van branchevereniging High Tech NL hebben vijf toonaangevende industriële spelers en zes wetenschapsinstellingen afspraken gemaakt over verregaande krachtenbundeling op roboticavlak. Resultaat is het nationale samenwerkingsverband Holland Robotics, dat ervoor moet zorgen dat de roboticakennis in Nederland maximaal wordt benut. Het doel: de internationale concurrentiepositie verstevigen.

Nationale roboticawereld verenigt zich in Holland Robotics

Holland Robotics is een landelijke robotica-community die de nationale samenwerking tussen wetenschap, industrie en robotica-entiteiten naar een hoger plan brengt. Met High Tech NL als aanjager, hebben de vier technische universiteiten, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen zich verenigd, samen met industriële partijen DEMCON, VDL Enabling Technologies Group, Philips, Lely en Vanderlande Industries.
“Dit is pas de eerste fase in het verbinden van de nationale roboticawereld”, vertelt Willem Endhoven, managing director van High Tech NL. “Er sluiten nog een tiental grote industriële partijen aan, en we staan open voor alle partijen die willen bijdragen aan dit initiatief.”

Roboticaplatform met heldere focus
Holland Robotics is niet het eerste initiatief dat een roboticaplatform biedt voor Nederlandse hightechbedrijven en kennisinstellingen. In het verleden voorzag RoboNED in de behoefte om partijen bij elkaar te brengen, maar dat stokte door gebrek aan samenwerking. High Tech NL nam het initiatief om de gedachte achter RoboNED nieuw leven in te blazen. “Holland Robotics speelt nadrukkelijk in op de wens vanuit het wetenschapsveld”, vindt Maarten Steinbuch, scientific director van het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven. “Het is belangrijk dat de erfenis van RoboNED weer nieuw momentum krijgt en dat we op nationaal niveau een wetenschappelijke innovatieagenda gaan invullen.” Daar sluit Dennis Schipper, managing director bij DEMCON, zich namens de industriepartners bij aan. “Dankzij dit platform kan de industrie via een serieuze technology roadmap de lead nemen in het agenderen van de toekomst van de Nederlandse robotica.”

Op weg naar meerjarenonderzoeksprogramma’s
Onder de naam Holland Robotics treden wetenschap en industrie vanaf nu nationaal en internationaal met één gezicht naar buiten. “Ieder met zijn eigen identiteit, maar wel als onderdeel van een landelijk roboticaplatform”, stelt Willem Endhoven, managing director van High Tech NL. “Alle partijen en initiatieven willen we daarin meenemen. Doordat deelnemers krachten bundelen en elkaar ondersteunen, kunnen we ons krachtig profileren in Nederland en het buitenland. Het is belangrijk dat we elkaar informeren, faciliteren en aansluiten op de Smart Industry roadmap, in samenhang met ICT en onderwijs.” Holland Robotics effent ook het pad naar een officieel onderzoeksconsortium voor wetenschappers en industrie. Endhoven: “Zo ontstaan meerjarige onderzoeksprogramma’s op applicatiegebieden die voor de hightechindustrie belangrijk zijn. Juist door het samenbrengen van wetenschap en industrie komen we tot succesvolle innovaties die leiden tot meer internationale business.”

Reageer op dit artikel