nieuws

Nederlandse producent van hybrid solar systems schaalt op naar internationale markten

Business

Solarus, de in Venlo gevestigde ontwikkelaar en producent van hybride solar systemen, rondde onlangs een investeringsronde van 6,7 miljoen euro af. Met deze kapitaalinjectie kan het bedrijf dat efficiënte energiesystemen levert (tot 4x de opbrengst van standaard PV-panelen), zijn vleugels verder uitslaan.

Nederlandse producent van hybrid solar systems schaalt op naar internationale markten
Solarus PowerCollectors geïnstalleerd op het Vineyard Hotel in Kaapstad (Zuid-Afrika)

Het van oorsprong Zweedse bedrijf Solarus vestigde zich in 2015 in Venlo om daar een bedrijf op te zetten voor de productie van hybride solar power collectors. Deze zogenaamde C-PVT-systemen hebben een energieproductie met een piekvermogen van 750 W/m2. Dat is de hoogste energieopbrengst in de markt. Systemen worden inmiddels toegepast bij onder meer grote en kleinere hotels, ziekenhuizen, sport/wellness inrichtingen, (food)procesindustrie, kantoren, wooncomplexen en woonhuizen.

Internationaal perspectief

Vanaf de start heeft Solarus altijd een internationaal perspectief gehad, met een dubbele missie: bestrijden van energie-armoede en terugdringen van CO2-uitstoot. Inmiddels zijn ruim 1.500 systemen geïnstalleerd in Zuid-Afrika, N/Z/W-Europa, Turkije, India, Seychelles, etc. In deze en andere markten plant Solarus met lokale ondernemers en overheden de bouw van lokale assemblage fabrieken.

Kapitaalinjectie

Met de nieuwe kapitaalinjectie van 6,7 miljoen euro kan het bedrijf zijn vleugels verder uitslaan. Tot de investeerders die in deze ronde instapten, behoort het ForestEffect Fund, een impact fonds dat is gelieerd aan het Dutch Good Growth Fund van de Rijksoverheid. Met recente orders van een grote internationale hotelketen, grote wooncomplexen en diverse productiebedrijven in binnen- en buitenland is Solarus bezig internationaal op te schalen.

Vijf assemblagefabrieken binnen 2 jaar

CEO van Solarus, de Nederlander Leen Zevenbergen, verwacht dat het bedrijf binnen vijf tot zeven jaar tijd een internationale omzet van 1 miljard euro of meer kan bereiken. “We hebben veel tijd en energie gestoken in R&D, marktontwikkeling en de bouw van onze productiefaciliteiten. Dit jaar zijn we pas echt begonnen met verkoop en dat gaat goed. De hoge energieopbrengst per vierkante meter biedt veel voordeel, zeker wanneer je bedenkt dat een fors deel ervan in de vorm van warmte beschikbaar is. Dat is bruikbaar voor verwarming én koeling. In situaties met weinig (dak)ruimte zijn onze systemen een uitkomst om toch de benodigde zonne-energie te leveren. Doordat we ook een business model hebben waarin lokale partners Solarus systemen in licentie gaan produceren kunnen we snel opschalen en grote volumes produceren. Voor de komende twee jaar staan vijf assemblagefabrieken buiten Europa in de planning.”

Reageer op dit artikel