nieuws

UT en Fraunhofer bereiden MKB voor op Industrie 4.0

Business

Het Fraunhofer Project Center (FPC@UT) op de campus van de UT onderzoekt hoe de bewustwording binnen het MKB van de veranderingen die Industrie 4.0 met zich mee kan brengen, kan groeien. Het biedt daarvoor een complete ‘audit’ aan die een onderneming doorlicht en voorbereidt. Op 3 november worden best practices gedeeld.

UT en Fraunhofer bereiden MKB voor op Industrie 4.0

Industrie 4.0 gaat niet alleen over verdergaande automatisering,  de introductie van kunstmatige intelligentie, Internet of Things en big data. Hoewel de technologie zeker een rol gaat spelen, betekent het ook een heel andere manier van bedrijfsvoeren voor een onderneming. De essentie is dat bedrijven hun processen veel meer gaan delen met klanten en toeleveranciers, soms zelfs met de concurrentie. In plaats van de klassieke gesloten productieomgeving ontstaat een service-omgeving die snel kan inspelen op veranderingen in de markt.

Servitization

Het Fraunhofer Project Center, een samenwerking van de Universiteit Twente en Saxion met het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnologie in Aken, start nu een project waarin de grote hoeveelheid business intelligence die nu al in een bedrijf aanwezig is, ingezet kan worden in de overgang van product supplier naar service supplier- (servitization),  een ontwikkeling die past bij Industrie 4.0.
FPC@UT gaat deze transitie onderzoeken samen met de UT-faculteiten Engineering Technology (ET) en Behavioural, Management and Social Sciences (BMS), en samen met een internationaal opererend bedrijf dat actief is in de industriële automatisering. Het project heet ‘Business intelligence and new value proposition for next-generation robotic.

Industry 4.0 Audit

Daarnaast biedt FPC@UT nu een volledige audit aan waarmee ondernemers, juist ook in het MKB, kunnen nagaan in hoeverre zij voorbereid zijn op de overstap naar Industrie 4.0. Na zo’n audit weten ze precies wat de kansen zijn en op welke plaatsen in hun organisatie verandering nodig is. Dat kan betekenen het vernieuwen van de informatie- en andere technologie, het kan ook betekenen een organisatie- of cultuurverandering in het bedrijf.

 

Meer informatie bij UTwente

Reageer op dit artikel