nieuws

Kansen en knelpunten in de smart machine industry

Business

De machinebouw zit middenin een industriële revolutie. Onder de noemer Smart Industry voltrekt zich een digitale transitie die de concurrentieverhoudingen op scherp zet. Dit transformatieproces heeft zowel betrekking op producten als processen.

Kansen en knelpunten in de smart machine industry
(foto: Siemens)

Hoe ver zijn machinebouwers in de digitale transitie? Zien ze de urgentie? Welke prioriteiten stellen ze? Hoe snel adopteren ze nieuwe technologie? Hebben ze daarvoor de juiste skills in huis? Zijn ze in staat om het totale proces van ontwerp, fabricage en service integraal aan te pakken? Welke samenwerkingsverbanden gaan ze aan? En kunnen ze wendbaar inspelen op de trends?

Benchmark

Vanuit die vragen heeft Siemens een benchmark uitgevoerd onder een groot aantal machinebouwers die vanuit Nederland opereren. Uit de resultaten blijkt onder andere dat de opkomst van robotica, slimme sensoren, Internet of Things en smart devices een grote invloed hebben op de bedrijfsvoering.
Het delen van data van machines met klanten lijkt nog niet echt van de grond te komen omwille van beveiligingsoverwegingen.
Nog een conclusie uit het onderzoek is dat machinebouwers zich vooral richten op traditionele automatiseringsgebieden als CAD/CAM en minder op geavanceerde innovaties, bijvoorbeeld door mechatronic system simulatie, modal testing en digital manufacturing.

Meer informatie over het onderzoek is hier te lezen

Reageer op dit artikel