HomeTrends & NieuwsProductiviteit verhogen: Bereken uw arbeidsproductiviteit

Productiviteit verhogen: Bereken uw arbeidsproductiviteit

Wil je je productiviteit verbeteren, dan is het belangrijk om te weten hoe productief je bedrijf is. Dit kun je bepalen door je arbeidsproductiviteit te berekenen.

Wil je je productiviteit verbeteren, dan is het belangrijk om te weten hoe productief je bedrijf is. Dit kun je bepalen door je arbeidsproductiviteit te berekenen. De arbeidsproductiviteit is de hoeveelheid productie die per tijdseenheid wordt geproduceerd door één werknemer. Je gaat met andere woorden na wat de verhouding is tussen de toegevoegde waarde en het aantal werknemers. Een voorbeeld: Wanneer een bedrijf met een omzet van honderd miljoen euro zestig miljoen euro aan goederen en diensten inkoopt en vijfhonderd werknemers in dienst heeft, dan bedraagt de arbeidsproductiviteit 80.000 euro per werknemer [(100 miljoen – 60 miljoen) / 500 = 80.000 euro]. Loonkosten zijn dus geen onderdeel van de arbeidsproductiviteit.
Heeft een bedrijf deze rekensom gemaakt, dan kan het zichzelf eenvoudig benchmarken. Ligt de arbeidsproductiviteit boven 140.000 euro per werknemer dan behoor je tot de top van de Nederlandse productiebedrijven. Bij de meeste maakbedrijven ligt dit cijfer veel lager (onder de 100.000 euro). Toch doet Nederland het over het algemeen niet slecht. Volgens een rapport van AbnAmro (maart 2018), ligt de Nederlandse arbeidsproductiviteit ver boven het Europees gemiddelde. Om de voorsprong op andere landen te behouden, is het belangrijk om te blijven investeren in nieuwe technologieën en productiemethoden, stelt het rapport. Hoe meer innovatie, hoe productiever en hoe hoger de arbeidsproductiviteit.

Bron: Sirris, kenniscentrum van en voor de technologische industrie

Reviews

Gerelateerde berichten