nieuws

Lichtgewicht materialen bieden samenwerkingskansen voor Duitse en Nederlandse bedrijven

Business

Nieuwe – lichtere, sterkere en functionelere – grondstoffen zijn een cruciale technologie voor de concurrentiepositie van de Duitse en Nederlandse maakindustrie. Een samenwerking tussen Duitse en Nederlandse bedrijven in deze branche biedt bijzonder veel kansen.

Lichtgewicht materialen bieden samenwerkingskansen voor Duitse en Nederlandse bedrijven

Op woensdag 25 april 2018 ondertekenden een aantal Nederlandse verenigingen in het bijzijn van de Secretaris-Generaal van Economische Zaken, Maarten Camps, een intentieverklaring voor een driejarig project waarin Nederlandse bedrijven begeleid worden bij hun marktbetreding in Duitsland.
Onderzoeksresultaten van de Duitse industrievereniging voor versterkte kunststoffen AVK wezen vooral op de kansen in de automotive, lucht- en ruimtevaart, infrastructuur, transport en logistiek en in de maritieme sector. Uit het onderzoek blijkt dat er nog veel ruimte is voor bijbehorende nieuwe ontwikkelingen. De Nederlandse automotive-organisatie AutomotiveNL, branchevereniging CompositesNL en het Materials Innovation Institute M2i uit Delft zien deze kansen voor Nederlandse bedrijven ook en ondertekenden de intentieverklaring voor het geplande project.

Grondstoffenschaarste

“In de leidende Duitse industrietakken zoals de machinebouw, energie, automotive, robotica en lucht- en ruimtevaart zijn nieuwe toepassingen van lichtgewichtmaterialen, waaronder vezelversterkte kunststoffen, hybride composieten, aluminium of titanium een belangrijke innovatiemotor”, zegt Alexandra Sierra van de Duits-Nederlandse Handelskamer. Ze voegt toe: “We zien daarom goede mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven en instituten om in Duitsland actief te worden op het gebied van lichtgewicht constructies.” De nieuwe en lichte materialen zijn niet alleen bepalend voor de toekomstige concurrentiepositie van Duitsland, maar vormen een wezenlijk onderdeel van oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen als het gaat om klimaat en energie, gezondheid en grondstoffenschaarste.

Grensoverschrijdend

“Bovendien worden de waardeketens door de toenemende integratie en digitalisering van de productieprocessen steeds internationaler en door de innovatiecycli steeds korter. Dit leidt tot een groeiende vraag naar internationale kennisintensieve samenwerking langs de hele waardeketen, vanaf de innovatie tot aan de handel”, aldus Sierra.
Op basis van het actuele onderzoek worden nu voor iedere branche accenten uitgewerkt en een concept voor een zogenaamd PIB-project opgesteld. Dit project omvat onder andere relevante beursdeelnames, grensoverschrijdende conferenties en contact- en afspraakbemiddeling bij Duitse partners. Geïnteresseerde Nederlandse organisaties, bedrijven en onderzoeksinstellingen zijn van harte uitgenodigd contact op te nemen met de Duits-Nederlandse Handelskamer.

Reageer op dit artikel