nieuws

Europese maakindustrie verwacht meer omzet door kunstmatige intelligentie

Business

Industriële bedrijven zien kunstmatige intelligentie (AI) als een van de belangrijkste middelen voor groei. Dit komt met name door mogelijkheden voor meer efficiëntie, flexibiliteit en differentiatie.

Europese maakindustrie verwacht meer omzet door kunstmatige intelligentie

Dit blijkt uit onderzoek onder 858 professionals en executives uit de industriële sector, uitgevoerd door Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Industry of Things World, de grootste industriële IoT-conferentie van Europa. Ontoereikende kwantitatieve en kwalitatieve data, maar ook een gebrek aan AI-expertise worden gezien als grootste uitdagingen voor verdere AI-adoptie.
Het onderzoek toont daarnaast dat industriële bedrijven toekomst zien in de implementatie van hybride architecturen, waarbij de AI-infrastructuur wordt verdeeld over de ‘industrial edge’, datacenters en de cloud. Dit zorgt dat realtimebeslissingen aan de ‘edge’ (rand van het netwerk), datacorrelatie en deep learning mogelijk worden op verschillende locaties.

Kunstmatige intelligentie is kern van 4e revolutie

Gemiddeld verwachten respondenten in 2030 een omzetstijging van 11,6 procent als gevolg van AI-adoptie. Daarnaast zien ze een potentiële margestijging van 10,4 procent. Respondenten verwachten mogelijke voordelen van AI in vrijwel alle onderdelen in de industriële waardeketen, maar zien ook mogelijkheden voor differentiatie van bedrijfsproducten en -diensten. Deze verwachting wordt aangewakkerd door het hoge slagingspercentage van voltooide AI-projecten: 95 procent van de respondenten met geïmplementeerde AI-projecten zegt hun doelen te hebben behaald of zelfs overtroffen.
“Kunstmatige intelligentie vormt de kern van de vierde industriële revolutie. Het is een belangrijk element in de stap van automatisering naar autonomie, maar ook in het creëren van groei en concurrentievoordeel”, aldus Volkhard Bregulla, Vice President Global Manufacturing, Automotive en IoT bij HPE. “Uit ons onderzoek blijkt dat de Europese industriële sector de strategische kracht van AI heeft begrepen en omarmd, maar laat ook de essentie zien van het dichten van de kloof tussen data en skills om het potentieel volledig te ontketenen.”

Datakwaliteit en -architectuur

Als grootste uitdaging voor het implementeren van AI-toepassingen noemde bijna de helft (47 procent) van de respondenten het gebrek aan datakwantiteit en -kwaliteit voor toepassing in AI-modellen. Een derde (34 procent) stelt dat een gebrek aan data governance of een enterprise data-architectuur een belemmering kan vormen. Een andere veelgenoemde uitdaging voor bredere AI-adoptie is het gebrek aan AI of analytische skills en kennis (42 procent).

Reageer op dit artikel