nieuws

Producentenvertrouwen daalt opnieuw

Business

De producenten in de industrie waren in augustus voor de derde maand op rij minder positief dan een maand eerder. Het producentenvertrouwen ging van 6,3 in juli naar 5,9 in augustus. Producenten waren vooral minder positief over de orderportefeuille en de verwachte bedrijvigheid.

Producentenvertrouwen daalt opnieuw

Het vertrouwen ligt in augustus nog wel ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,8). Het producentenvertrouwen bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in februari 2009 de laagste waarde (-23,5) sinds de start van de meting in 1985. Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers onafgebroken de overhand.

Alle deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn in augustus positief. Zo zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Ook is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren in augustus voor de zesde maand op rij april het meest optimistisch.

De ondernemers in de industrie zijn nog steeds optimistisch over de werkgelegenheid in hun bedrijf. Zij verwachten meer personeel aan te trekken in de komende maanden. Al eerder gaven zij aan dat ze kampen met een tekort aan gekwalificeerd personeel waardoor zij wordt belemmerd bij het uitoefenen van de bedrijfsactiviteiten.

 Bron: CBS

Reageer op dit artikel