nieuws

2019. Wat worden de trends?

Business

2018 ligt weer achter ons,, maar wat worden de trends in 2019? Gartner heeft een top tien samengesteld.

2019. Wat worden de trends?

Terugblik op 2018

Afgelopen jaar zette de Nederlandse maakindustrie weer stappen richting digitalisering en automatisering. Bijzondere blikvangers  in 2018 waren de demonstratie van de eerste autonome paprika oogstrobot, het testen van een vliegende taxi in Amsterdam en de start van de productie van autonome inspectierobots voor ATEX-omgevingen in Delft. Steeds meer bedrijven zetten pilots op om tot predictive maintenance te komen, 5G-fieldlabs zijn gestart en ook de mogelijkheden van corobotica, elektrisch rijden en autonome voertuigen werden verder onderzocht.

Trends in 2019

Volgens Gartner zal een aantal trends en technologieën in 2019 nog verder aan terrein winnen. In Gartner’s top tien voor 2019 staan onder andere de groei van autonome ‘dingen’ – robotica, voertuigen, drones of ander toepassingen – die gebruik maken van kunstmatige intelligentie, de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie zelf, digital twins, quantum computing, blockchain en het gebruik van technieken zoals VR, AR en MR (mixed reality).

Leestip: Artificial Intelligence in de maakindustrie: Hype of meerwaarde?

Slimme ruimtes

Ook slimme ruimtes wordt genoemd als opkomende trend. Gartner omschrijft dit als fysieke of digitale omgevingen waarin systemen voor mens en technologie samenwerken in ecosystemen die steeds opener, verbonden, gecoördineerd en intelligenter zijn. Het onderzoeksbureau geeft smart cities als voorbeeld.

Digitale ethiek en privacy

Tot slot wordt ook een groeiende aandacht voor digitale ethiek en privacy genoemd. Door de digitaliseringsgolf en groeiende datastromen zal zorgvuldiger dan ooit met de data moeten worden omgesprongen. Of Nederlandse maakbedrijven een of meer van de genoemde technieken implementeert of niet, het op de juiste manier met data omgaan zal bij elk bedrijf een rol gaan spelen. Geen eenvoudige ontwikkeling, maar wel belangrijk!

Reageer op dit artikel