nieuws

HLRS en HPE werken samen aan snelste supercomputer voor industriële productie

Business

Het High-Performance Computing Center van de Universiteit van Stuttgart (HLRS) en Hewlett Packard
Enterprise (HPE) gaan samenwerken voor de bouw en levering van de next-generation supercomputer.

HLRS en HPE werken samen aan snelste supercomputer voor industriële productie

De supercomputer – genaamd ‘Hawk’ – zal 3,5 keer sneller zijn dan het huidige systeem en wordt daarmee ’s werelds snelste supercomputer voor industriële productie. De supercomputer gaat
computationele engineering en onderzoek doen op het gebied van wetenschap en industrie bekrachtigen door toepassingen in energie, klimaat, mobiliteit en gezondheid te verbeteren.

Next-generation high-performance computing (HPC) platform

Hawk is gebaseerd op HPE’s next-generation high-performance computing (HPC) platform en beschikt over een next-generation AMD-processorcode met de naam ‘Rome’. Daarmee krijgt het theoretische piekperformances van 24 petaFLOP’s. Tot slot beschikt de supercomputer over een 5.000-node cluster.

38 miljoen euro

De bouw van Hawk zal naar verwachting 38 miljoen euro kosten. De financiering wordt verstrekt onder toezicht van het Gauss Center for Supercomputing (GCS). Dit is een alliantie van drie nationale supercomputingcenters in Duitsland. De helft van de financiering wordt verstrekt door het Ministerie van Wetenschap, Onderzoek en Kunst van de deelstaat Baden-Württemberg. De
andere helft wordt door het Duitse federale Ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF) gefinancierd.

Hoogwaardig onderzoek dankzij high-performance computing

“Om onze wetenschap en economie toonaangevend te houden in vergelijking met internationale concurrentie, investeren we in een sterke IT-infrastructuur voor high-performance computing”, aldus Theresia Bauer, Minister van Wetenschap van Baden-Württemberg. “Hoogwaardig onderzoek is zonder simulatie en HPC tegenwoordig ondenkbaar. Het vormt de basis voor innovatieve producten en processen in belangrijke economische gebieden. Met Hawk kunnen wetenschappers uit alle onderzoekdisciplines nieuwe vormen van wetenschappelijk onderzoek uitvoeren, die essentieel zijn voor het aanpakken van onze grootste uitdagingen in de samenleving.” Het nieuwe HLRS HPC systeem vormt de volgende stap in de Duitse strategie om over te gaan naar exascale computing. Exascale computing is het gebruik van geavanceerde computersystemen met een totale processorcapaciteit groter dan één exaflop.

Reageer op dit artikel