nieuws

Smart Industry: Waar staat Nederland ten opzichte van de rest van Europa?

Business

Egbert-Jan Sol, programmadirecteur Smart Industry, geeft zijn visie over de positie van Nederland ten opzichte van andere landen.

Smart Industry: Waar staat Nederland ten opzichte van de rest van Europa?

Duitsland begon met smart industry in 2013. Een jaar later volgde Nederland. In 2015 en 2016 zijn alle andere landen in Europa van start gegaan. Egbert-Jan Sol: ‘Op smart industry gebied is Nederland met andere woorden allesbehalve uniek. Heel Europa is volop bezig, ieder land mogelijk op een andere manier, maar iedereen in Europa staat voor dezelfde uitdagingen. In Nederland zijn er tien tot dertig topbedrijven op het gebied van smart industry en een driehonderdtal bedrijven volgen hen op de voet. Maar we hebben 60.000 bedrijven in Nederland waar smart industry van betekenis is. In Europa is een heel industrieel ecosysteem waarin honderdduizenden bedrijven naar een hoger niveau moeten worden getild door kennis binnen bedrijven te brengen en samen te werken. Als Nederland hebben we daarin een voordeel. De samenwerkingsbereidheid in regio’s is sterk aanwezig. Je kunt betrekkelijk eenvoudig samenwerken over de bedrijfsmuren heen. Er zijn landen waar dit minder goed kan. Duitsland bijvoorbeeld, heeft een aantal erg grote bedrijven, maar heeft ook veel MKB’ers die erg zelfstandig werken en goede producten leveren, maar weinig samenwerken met anderen.’

Daarom heeft Nederland wellicht ook gekozen voor een bottom-up benadering terwijl Duitsland smart industry top-down aanvliegt. ‘In Nederland zijn er veel bottom-up initiatieven waaruit onder andere fieldlabs zijn ontstaan. In Duitsland zijn, met veel overheidsbudget veel meer gestructureerd, Competence Centers opgericht. Door deze topdown benadering is Duitsland wellicht minder flexibel dan Nederland, maar is het eenvoudiger zaken te kopiëren. Kortom, landen en culturen zijn anders waardoor de aanpak per land verschilt, maar iedereen is bezig met wat internationaal ook wel de vierde industriële revolutie wordt genoemd. En niet alleen in Europa, maar ook in China, de USA, wereldwijd.’

Dit is een kort fragment uit het interview met Egbert-Jan Sol over smart industry. Het volledige interview is hier te lezen.

 

Reageer op dit artikel