nieuws

3D-metaalprinten in serieproductie voor hightech- en luchtvaartindustrie

Business

In 2013 was AddLab in Eindhoven een van de eerste open innovatiecentra voor 3D metaalprinten. Eind maart hebben de partners KMWE, NTS-Group, Machinefabriek De Valk en K3D het vervolg van hun samenwerking aangekondigd. Onder de naam K3D-AddFab schalen de partners hun gedeelde infrastructuur naar serieproductie van toepassingen voor de high tech- en luchtvaartindustrie.

3D-metaalprinten in serieproductie voor hightech- en luchtvaartindustrie

K3D-AddFab wordt het tweede centrum in hun groeiende gedistribueerde productienetwerk in Nederland. K3D-AddFab is hiervoor een samenwerking aangegaan met Additive Industries, de enige Nederlandse fabrikant van industriële 3D-metaalprintsystemen, die ook ondersteuning biedt bij proces- en productontwikkeling. Het MetalFAB1 systeem van K3D-AddFab werd aan de partners op het hoofdkantoor van Additive Industries in Eindhoven overgedragen en het zal op de gloednieuwe Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven worden geïnstalleerd.

Hightech- en luchtvaartindustrie

“We zijn er trots op dat onze unieke samenwerking op het gebied van industrieel 3D-metaalprinten nu een volgende fase in gaat en dat we nu specifiek opschalen naar serieproductie van high tech onderdelen en componenten voor lucht- en ruimtevaart. Het K3D-AddFab team zal een integraal onderdeel worden van het K3D-netwerk van 3D Printing Technology Centers”, aldus Luuk Wissink, CEO van K3D. “Binnen K3D-AddFab zullen we samenwerken aan onze ontwikkelprojecten voor de hightech-industrie en vliegtuigbouwklanten, zoals Airbus. De gezamenlijke locatie op BIC helpt ons om de additieve technologieën te combineren met onze kernactiviteiten in subtractieve processen, zoals frezen en draaien”, vervolgt Edward Voncken, CEO van KMWE en voorzitter van Brainport Industries. “Voor ons is K3D-AddFab enerzijds de proeftuin voor gedistribueerde 3D fabricage in veeleisende markten, anderzijds fungeert het als een extra training- en demonstratiecentrum om de hoek van ons hoofdkantoor in Eindhoven. Door onze nauwe samenwerking zal de leercurve, die begon toen we AddLab bijna zes jaar geleden haar deuren opende, versnellen”, voegt Jan-Cees Santema, Sales Director Europe van Additive Industries toe

K3D heeft al eerder een samenwerkingsverband in Terborg opgezet en na de aankoop van hun eerste MetalFAB1 systeem in 2016 zijn er al meer dan 45.000 onderdelen voor industriële toepassingen geprint.

Reageer op dit artikel