nieuws

Nationaal onderzoeksproject voor een veilig internet-of-things

Business

Ruim 45 partijen – universiteiten, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheid – gaan gezamenlijk de veiligheid van het Internet-of-Things aanpakken. Het nationale onderzoeksproject wordt voor bijna tien miljoen euro gesubsidieerd door NWO in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda.

Nationaal onderzoeksproject voor een veilig internet-of-things

Internet of Things groeit, denk aan slimme sensoren, systemen, machines en apparaten, zelfrijdende auto’s, …. Het Internet of Things zal naar verwachting in 2030 wereldwijd 75 miljard gekoppelde apparaten bevatten. Belangrijk is dat privacy en veiligheid kunnen worden gewaarborgd. Het beschermen tegen inbreuken hiertegen vereist een fundamentele aanpak.

Lees ook: Social engineering is het meest geliefde instrument van hackers

Systematische aanpak nodig voor cyberveiligheid

Volgens Sandro Etalle, hoogleraar cybersecurity aan de TU Eindhoven, zijn we op een keerpunt in de geschiedenis aanbeland. “Als we nu niets doen lopen we het risico overrompeld te worden door een technologie die we niet overzien of controleren en onze privacy en cyberveiligheid geheel ondermijnt.” Als oplossing voldoen huidige ad hoc veiligheidsmethodes als virusscanners of firewalls niet meer, aldus Etalle. “Een systematische aanpak is nodig, met bijvoorbeeld regels voor het ontwerp en beheer van IoT-systemen, om grip te krijgen op dit probleem.”

Lees ook: Hoe stoom je je bedrijf klaar voor cybersecurity 4.0?

Technische, juridische en criminologische benadering

Etalle leidt het nationale onderzoeksproject ‘An Internet of Secure Things – INTERSECT’ met ruim 45 aangesloten instellingen en bedrijven dat de eerste aanzet moet geven tot ‘een blauwdruk’ voor het ontwerp, beveiliging en beheer van IoT-systemen. Doordat in het project zowel universiteiten, overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties bij elkaar komen kan de aanpak zowel technisch, als juridisch en criminologisch benaderd worden. Ook kan hierdoor een breed toepassingsgebied onderzocht worden, met bijvoorbeeld gezondheid, energie, mobiliteit en slimme steden.

 

Reageer op dit artikel