nieuws

ASML en Van Gogh museum gaan samenwerken

Business

ASML gaat een langdurige samenwerking aan met het Van Gogh Museum in Amsterdam en Van Gogh Brabant in Nuenen. State-of-the-art technologie en Van Goghs zoektocht naar kleur en licht staan in de samenwerking centraal.

ASML en Van Gogh museum gaan samenwerken
Cleanroom van ASML (foto: ASML)

ASML verbindt zich als hoofdpartner voor een periode van vijf jaar aan het Van Gogh Museum als Partner in Science. Belangrijk onderdeel van de missie van het Van Gogh Museum is het beheer en behoud van de collectie. ASML zal het museum ondersteunen met onderzoek naar deze conservatie, waardoor ook toekomstige generaties worden bereikt en geïnspireerd door het leven en werk van Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten.

“Vincent van Gogh was een Brabander, een rebel en een vernieuwer. Licht inspireerde hem en het staat centraal in zijn werk, net als bij ons,” zegt Peter Wennink, President & CEO van ASML. “Deze samenwerking geeft ons de kans om te helpen om het erfgoed van Van Gogh in Amsterdam en Brabant te verbinden, te behouden en in te zetten om onze kennis met een breed publiek te delen. ”

Onderzoek en educatie

Naast een substantiële financiële bijdrage – onder andere voor onderzoek en restauratie – zal ASML een team van onderzoekers beschikbaar stellen om het museum te ondersteunen in onderzoeksgebieden gericht op de conservatie van de collectie.

De samenwerking richt zich daarnaast op het mogelijk maken van educatieve activiteiten. Zo zal er een PhD-onderzoeksplaats en/of universitaire leerstoel komen en zal ASML het museum ondersteunen met het aanbieden en verder uitbouwen van educatiemateriaal voor scholieren van het basis- en voortgezet onderwijs.

Het lesprogramma Van Gogh gaat naar school combineert het leven en werk van Vincent van Gogh met technologie. De lessen gaan over licht, perspectiefwerking, wiskundige vormen en kleuren in het werk van Van Gogh.

 

Reageer op dit artikel