nieuws

Energieverbruik Prorail beter in kaart dankzij samenwerking

Business

Fudura en ProRail slaan de handen ineen om het Nederlandse spoorwegnet toekomstbestendiger te maken. Zo gaat Fudura alle tractiemeters nauwkeurig uitlezen zodat ProRail beschikt over een accuraat en gedetailleerd inzicht in het complete energieverbruik. Dit specifieke inzicht geeft ProRail grip om het elektriciteitsnet in balans te houden én biedt een beter inzicht in het energieverbruik per vervoerder van het spoorwegnet.

Energieverbruik Prorail beter in kaart dankzij samenwerking
V.l.n.r. Henk van Oostveen (Manager Assetmanagement ProRail), Marcel Walraven (systeemspecialist energievoorziening; netbeheer ProRail), René Pruijssers (directeur Fudura) en Daan Verbaan (systeemspecialist energievoorziening; netbeheer ProRail)

Het treinverkeer neemt de komende jaren binnen Nederland verder toe, hierdoor wordt het elektriciteitsnetwerk zwaarder belast. Tegelijkertijd vraagt dit om een optimalere netbalans om de benodigde voeding aan de treinen te garanderen. “Dankzij de technologie van Fudura wordt het energieverbruik straks per aansluiting, per kabel én zelfs per tractiestation inzichtelijk. Hierdoor kan ProRail beter inspelen op alle facetten wanneer het gaat om meetdata, inzicht in het verbruik en de verrekening van de kosten”, stelt Daan Verbaan, Systeemspecialist bij ProRail.

Lees ook: Energie beparen door gebruik van KPI’s

De juiste tools voor het behalen van de energiedoelstelling

“Grip op energieverbruik begint bij helder inzicht. Dit is de basis voor een verbetering en verduurzaming van energieprestaties, stelt Fudura-directeur René Pruijssers. “Wij geloven in een wereld die efficiënt en eerlijk met energie omgaat. Onze betrouwbare energie-infrastructuur en data gedreven- energiediensten zorgen voor deze scherpe blik op de energiezaken. Zo bieden wij ProRail de juiste tools om haar energiedoelstelling te behalen.”

ProRail draagt aan Fudura het beheer en de wettelijke meetverantwoordelijkheid over van de 204 tractie-aansluitingen. Daarnaast verzorgt Fudura de uitlezing en het beheer van twintig grootverbruik tussenmeters, waarbij dit aantal in de komende vijf jaar stijgt naar een totaliteit van 134 stuks. De samenwerking loopt totaal acht jaar. Op 1 april 2020 wordt de implementatie afgerond en is het volledige beheer in handen van Fudura.

Leestip: Energie besparen? Pas sociale innovatieprincipes toe

Vakbeurs Energie 2019 vindt plaats van 8 tot en met 10 oktober in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch.
Reageer op dit artikel