nieuws

‘Veelbelovende ondernemers moeten sneller gerichte ondersteuning krijgen’

Carriere & mensen

Nederlandse ondernemingen met groeipotentie moeten in een veel vroeger stadium van hun ontwikkeling gerichte ondersteuning krijgen, zodat uiteindelijk meer van deze bedrijven doorgroeien tot scale-up. Daarbij moet niet alleen aandacht zijn voor kapitaalverstrekking, maar ook voor ondersteuning op het gebied van kennis, talent, markt en faciliteiten. Dat concluderen de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en InnovationQuarter naar aanleiding van onderzoek naar snelgroeiende bedrijven in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland.

‘Veelbelovende ondernemers moeten sneller gerichte ondersteuning krijgen’

Brabant en Zuid-Holland zijn samen goed voor veertig procent van de snelgroeiende bedrijven in Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE). Nederland telt verhoudingsgewijs nog altijd de meeste scale-ups van Europa, maar dit aandeel neemt al jaren af. Hoewel zowel Brabant als Zuid-Holland boven het landelijk gemiddelde scoren, is de neergaande trend ook in deze provincies duidelijk zichtbaar. Om de positie van Nederland als Scale-Up Nation de komende jaren verder te kunnen uitbouwen, moet de ondersteuning van veelbelovende bedrijven dan ook naar een hoger plan worden getild, zo stellen de BOM en InnovationQuarter. ‘Scale-ups zorgen bij uitstek voor nieuwe banen en leveren daarmee een grote bijdrage aan de duurzame versterking van Nederland. De opschaling van potentievolle bedrijven is daarom een absolute topprioriteit voor de BOM’, aldus Jan Pelle, algemeen directeur van de BOM. ‘Dat begint al in de vroegste fase van de bedrijfsontwikkeling en gaat veel verder dan puur het verstrekken van kapitaal.’

Reageer op dit artikel