nieuws

Cybersecurity: ‘Aardige, behulpzame mensen zijn levensgevaarlijk’

Carriere & mensen

De wereldwijde kosten van cybercrime worden geschat op 400 miljard euro. Onderzoek van IBM uit 2014 geeft aan dat maar vijf procent van de hacks te maken heeft met een fout in de digitale beveiliging. De overige 95 procent komt doordat medewerkers informatie weggeven.

Cybersecurity: ‘Aardige, behulpzame mensen zijn levensgevaarlijk’

Wie veilig wil zijn voor hackers, moet vooral zijn mensen trainen om voorbereid te zijn op hackers die via ‘social engineering’ willen binnenkomen, het meeste geliefde instrument van hackers. Hackers bewerken mensen zodanig met smoesjes, dat ze je helpen om binnen te komen. Ze hoeven daarbij niet eens veel ICT-kennis te hebben. Iemand met minder goede intenties, een beetje handigheid en een vlotte babbel kan zonder veel moeite bij vertrouwelijke bedrijfsinformatie komen. En waar je ook werkt, overal zijn zaken die het stelen waard zijn.

Meer weten over dit onderwerp? Lees het artikel Social engineering is het meest geliefde instrument van hackers. Hierin legt Loren Roosendaal, cybersecurity expert van Nyenrode University uit hoe werknemers eenvoudig kunnen worden misleid en wat bedrijven kunnen doen om dit te voorkomen.

Reageer op dit artikel