nieuws

Eerste duale hbo-opleiding cloud engineering in Nederland

Carriere & mensen

In de nieuwe duale opleiding System Network & Cloud Engineering van de HU studeren leerlingen voor hun bachelor en werken ze vanaf het begin ook in de praktijk. De sector komt zo direct aan gekwalificeerd personeel en de HU is verzekerd van een optimale aansluiting op de beroepspraktijk.

Eerste duale hbo-opleiding cloud engineering in Nederland

In de nieuwe duale opleiding System Network & Cloud Engineering van Hogeschool Utrecht (HU) studeren leerlingen voor hun bachelor en werken ze vanaf het begin ook in de praktijk. Na een stageperiode treden ze in dienst bij het bedrijf dat een leerwerkplek aanbiedt. Ze werken drie dagen in de week en volgen twee dagen lessen aan de hogeschool. De werkgever betaalt een salaris en vergoedt de studiekosten als de student een jaar succesvol afrondt. “Studenten en werkgevers worden begeleid om ervoor te zorgen dat het werk ook echt relevant is voor de opleiding”, aldus Michel Dingarten, waarnemend directeur Instituut voor ICT bij de HU. “Met deze voor de IT-sector unieke samenwerking wordt de koppeling tussen school en bedrijfsleven veel efficiënter en kunnen we beter rekening houden met de vraag van de arbeidsmarkt.”

Investering

Frans ter Borg, directeur van Quanza Engineering en voorzitter van de Cloud IT Academy, een stichting van bedrijven en brancheorganisaties uit de cloud-industrie. “Wij moeten er als bedrijfsleven natuurlijk wel rekening mee houden dat het geen gewone werknemers zijn. Ze nemen leerdoelen van de hogeschool mee naar het bedrijf en hebben speciale aandacht nodig. Maar daar willen we juist heel graag in investeren. Het doel is om na een traject van vier jaar een compleet ingewerkte, gemotiveerde kracht te hebben die zich sterk verbonden voelt met het bedrijf waar hij is opgeleid. Vanuit Stichting Cloud IT Academy zorgen we ervoor dat er voldoende bedrijven zijn die zich echt committeren aan dit initiatief. Dit is voor ons zeker geen proefballonnetje, maar een noodzakelijk en duurzaam traject. We zijn enorm blij dat de HU dit avontuur met ons aangaat.”

Aanmelden kan nog

De eerste groep studenten gaat in september 2018 aan de slag bij de werkgevers. Zowel geïnteresseerde bedrijven als studenten kunnen zich nog aanmelden.

Meer informatie bij Hogeschool Utrecht

Reageer op dit artikel