nieuws

Kitty Nijmeijer wint Academic Society Award en pleit voor circulaire economie

Carriere & mensen

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart de Academic Society Award uit aan prof. dr. ir. Kitty Nijmeijer, hoogleraar Membraantechnologie. Nijmeijer wordt deze prijs toegekend vanwege het grote belang van haar onderzoek en de aansprekende wijze waarop zij de verbinding weet te leggen tussen wetenschap en maatschappij.

Kitty Nijmeijer wint Academic Society Award en pleit voor circulaire economie

Professor Nijmeijer doet baanbrekend onderzoek naar membranen. In 2014 werd haar onderzoek in de praktijk gebracht op de Afsluitdijk in de eerste blauwe energiecentrale ter wereld. In deze centrale wordt het mengen van rivier- en zeewater gebruikt om duurzame energie op te wekken. In zout water bevinden zich meer geladen deeltjes (zout-ionen), dan in zoet water. Wanneer tussen beide een membraan wordt geplaatst, vindt ionentransport plaats, dat omgezet wordt in elektriciteit. Membranen kunnen ook gebruikt worden voor het verwijderen van medicijnresten uit water, het terugwinnen van waardevolle stoffen zodat deze opnieuw gebruikt kunnen worden en voor het maken van bioplastics of biobrandstof.

“Ik ben ontzettend blij en zeer vereerd dat ik de Academic Society Award heb gewonnen”, zegt Nijmeijer. “Al vanaf het begin van mijn wetenschappelijke carrière heb ik geprobeerd om onderzoek en maatschappij met elkaar te verbinden, ook toen dat nog niet zo vanzelfsprekend was. Deze prijs is dan ook een grote erkenning voor mij persoonlijk en voor het onderzoek van onze groep.”

Circulaire economie
Prof. Nijmeijer vervolgt: “Ik merk dat mensen vaak niet weten hoe belangrijk onderzoek en technologie voor de mensheid is. Bovendien zal technologie in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Ik ben ervan overtuigd dat we onze lineaire economie zullen moeten omvormen tot een duurzame, circulaire economie. Dat is een enorme technologische en maatschappelijke transitie. Alleen ingenieurs kunnen abstract wetenschappelijk onderzoek vertalen naar concrete toepassingen. Door op een begrijpelijke manier over ons onderzoek te vertellen, wil ik hen laten zien hoe mooi technologie is en wil ik overbrengen dat vrijwel alles wat wij gebruiken, consumeren en doen alleen mogelijk is dankzij die technologie.”

Meer informatie over de prijs is hier te vinden

Reageer op dit artikel