nieuws

TU Eindhoven richt instituut op voor artificiële intelligentie

Carriere & mensen

Er is een sterk stijgende vraag naar opleidingen, ingenieurs en kennis op het gebied van artificiële intelligentie (AI). Daarom richt de TU Eindhoven een instituut voor AI op dat tot de Europese top moet gaan behoren. Er zullen hiervoor vijftig extra hoogleraren en (hoofd-)docenten worden aangetrokken voor onderwijs en onderzoek op het gebied van AI.

TU Eindhoven richt instituut op voor artificiële intelligentie

Het nieuwe instituut krijgt de naam Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute (EAISI). Het bundelt de bestaande activiteiten van de universiteit op het gebied van AI, zoals het Data Science Center Eindhoven en het High Tech Systems Center. Samen met de vijftig extra hoogleraren en docenten zal het instituut meer onderzoek doen naar het gebruik van slimme algoritmen in machines, zoals robots en zelfrijdende auto’s. De totale besteding van de universiteit is zo’n 100 miljoen euro over vijf jaar tijd. Daarnaast worden er nog externe fondsen aangetrokken.

Leestip: Artificial intelligence: wat is het en waarom is er nu zoveel ophef?

Slimme machines – meer toepassingen

Kunstmatige intelligentie wordt steeds belangrijker. Momenteel zijn ongeveer honderd wetenschappers aan de TU/e dagelijks bezig met het ontwikkelen van nieuwe kennis en slimme toepassingen van deze technologie. Denk daarbij aan de ontwikkeling van onder andere autonome voetballende robots, mensvriendelijke drones, 3D-beeldherkenningssystemen voor zelfrijdende auto’s, medische beeldanalyse op basis van deep learning, slim gebruik van data voor meerdere toepassingen, … Met EAISI wil de Eindhovense universiteit de volgende stap zetten in de ontwikkeling van artificiële intelligentie. Carlo van de Weijer, directeur van het nieuwe instituut hierover: “Vroeger zat AI met name in de cyberwereld, bij Google, Booking.com, Spotify en andere consumentenplatforms. Nu evolueert artificiële intelligentie richting velden waarin de TU/e traditioneel sterk is, zoals High Tech Systems en Human Technology Interaction. Bij EAISI worden de machines intelligent.”

Leestip: Artificial intelligence in de maakindustrie: Hype of meerwaarde?

Vijftig nieuwe hoogleraren en (hoofd-)docenten

EAISI wil de komende jaren vijftig nieuwe hoogleraren en (hoofd-)docenten aantrekken op het gebied van artificiële intelligentie. De directeur van het instituut vermoedt dat dit gaat lukken, ondanks een knappe arbeidsmarkt. Van de Weijer: “Ik denk dat Nederland niet achteraan loopt qua vestigingsklimaat. Eindhoven is redelijk betaalbaar en je kunt er prettig wonen. We hebben niet te klagen over de mensen die bij ons willen studeren en werken.”

Bron: TU/e

Reageer op dit artikel