HomeCloudConky: handige systeembewaking

Conky: handige systeembewaking

Als je regelmatig je systeem wilt bewaken om bijvoorbeeld hardwarefouten te detecteren, dan is Conky een handige tool om hiervoor te gebruiken. In dit artikel ontdek je wat Conky is, hoe het werkt en waarom het essentieel is voor de bewaking van je systeem.

Schermafdrukken

Met Conky kun je heel eenvoudig het systeem in de gaten houden. Het programma toont allerlei informatie over het systeem, zoals de processorlading, het aantal geheugen- en netwerkgebruikers en de temperatuur van verschillende onderdelen. Ook laat Conky zien hoeveel ruimte je nog hebt op je harde schijf en geeft het meldingen wanneer er een update beschikbaar is.

Installatie

De installatie van Conky is heel eenvoudig. Allereerst moet je de laatste versie van het programma downloaden (op de website van Conky staat precies hoe je dat moet doen). Vervolgens moet je het uitvoerbare bestand in de map met Conky-bestanden plaatsen (die vind je normaliter in je Home-map).

Als je dan Conky uitvoert, zal het programma automatisch alle bestanden in die map laden. Je kunt dit verhinderen door een optie in te stellen bij het opstarten van Conky.

De instellingen

In de instellingen van Conky kun je aanpassingen doen om het programma aan te passen aan jouw wensen. Zo kun je onder andere aangeven welke informatie je wilt zien, hoe deze informatie wordt weergegeven en of er meldingen moeten worden getoond.

Laat Conky automatisch opstarten

Als je Conky regelmatig gebruikt, kan het handig zijn om ervoor te zorgen dat het programma automatisch opstart wanneer je computer aanzet. Gelukkig is dit makkelijk te doen in Ubuntu.

Om ervoor te zorgen dat Conky automatisch opstart, volg je deze simpele stappen:

  1. Ga naar de map ~/.config/autostart (je kunt deze map maken als hij nog niet bestaat).
  2. Maak een nieuw bestand met de naam conky.desktop en open dit bestand met een teksteditor (bijvoorbeeld gedit).
  3. Voeg de volgende regels toe aan het bestand: [Desktop Entry] Type=Application Name=Conky Exec=conky -p 5 -c ~/.conkyrc Terminal=false 4. Sla het bestand op en sluit de teksteditor.

Nu zal Conky automatisch opstarten wanneer je computer wordt aangezet!

Waarschuwing: voeg niet te veel elementen toe aan uw Conky

Conky is een handig hulpmiddel om je systeem in de gaten te houden, maar voeg niet te veel elementen toe aan je Conky-configuratie. Te veel elementen kunnen ervoor zorgen dat Conky vertraagd wordt of zelfs vastloopt. Voeg dus alleen die elementen toe die je echt nodig hebt om je systeem in de gaten te kunnen houden.

Video: COMPLETE GUIDE : CONKY SYSTEM MONITOR

COMPLETE GUIDE : CONKY SYSTEM MONITOR

Reviews

Gerelateerde berichten