Digital Negative (DNG) is een bestandsformaat dat ontwikkeld is door Adobe om de bestandsgrootte en kwaliteit van digitale afbeeldingen te verbeteren. In dit artikel gaan we meer in op het formaat, zoals wat het precies is, waarom je het zou moeten gebruiken en hoe je ervoor kunt zorgen dat je DNG-bestanden perfect bewaart.
Geschiedenis van het DNG-bestand.
Het DNG-bestand werd ontwikkeld door Adobe en gelanceerd in 2004. Het was bedoeld om een universeel bestandsformaat te bieden voor digitale fotografie die compatibel zou zijn met alle toekomstige camera’s. In 2009 kondigde Adobe aan dat het DNG-bestand ook beschikbaar zou zijn voor videocamera’s.
Voor- en nadelen van DNG-bestanden.
DNG-bestanden zijn een ondersteund bestands formaat van Adobe voor digitale fotografie. DNG staat voor Digital Negative en is bedoeld om een universeel archief formaat te bieden voor alle raw beelden die door digitale camera’s worden gemaakt. Ondersteuning voor het DNG-formaat door camerafabrikanten is groeiend, maar nog niet universeel.
Een DNG-bestand openen.
Om een DNG-bestand te openen in Photoshop, Lightroom of Bridge, ga je naar het menu ‘Bestand‘ en selecteer je ‘Openen‘. Navigeer naar de locatie van het DNG-bestand op je computer en selecteer het bestand. Klik vervolgens op ‘Openen‘.
Een DNG-bestand maken en bewerken.
Om een DNG-bestand te maken, hebt u eerst een RAW-bestand nodig. Als u alleen JPEG’s of TIFF-bestanden hebt, kunt u ze niet converteren naar DNG. U kunt een RAW-bestand maken met behulp van verschillende fotocamera’s of RAW-convertersoftware.
U kunt een DNG-bestand bewerken met Adobe Photoshop, Lightroom of een andere beeldbewerkingssoftware. Het is niet mogelijk om een DNG-bestand te bewerken met standaard fotobewerkingssoftware zoals iPhoto of Picasa.