artikel

Standaarden in robotica laten op zich wachten

Engineering

Flexibel produceren, maar dan tegen kostprijs van massaproductie. Robotica-experts Heico Sandee van Smart Robotics en Michaël Neffgen van D&F Consulting denken dat het kan. Mits er standaarden komen voor de koppelingen tussen onderdelen van robots en aanpalende industriële systemen.

Standaarden in robotica laten op zich wachten

Tekst: Ronald Bruins

Standaarden zijn nodig voor de koppelingen tussen onderdelen van robots en aanpalende industriële systemen.  Want dat is nog steeds de frustratie bij het toepassen van robotica. Robotica-experts Heico Sandee: ‘De koppelingen, ook wel interfaces genoemd, zijn vaak specifiek per leverancier. Zo communiceert iedere robot op zijn eigen manier met de systemen rondom zich.’ Michaël Neffgen van D&F Consulting: ‘Als je binnen het assortiment van systemen blijft van één leverancier zoals Siemens, ABB of Kuka, dan kun je onderdelen vaak wel prima koppelen. Dat wordt op industriebeurzen dan ook al snel Industrie 4.0 genoemd. Maar waar je echt naartoe wilt, is dat je grenzeloos robotica en robotonderdelen kunt koppelen. Daar zijn we nog ver van verwijderd. Daar waar je dat bijvoorbeeld bij een USB-standaard bij consumentenelektronica al wel ziet.’

Standaarden voor koppelingen zijn onontgonnen gebied

Sandee sluit daarop aan: ‘Het is onontgonnen gebied. Als je op dit moment een robot wilt installeren en deze wilt laten samenwerken met een camera, dan zijn dat twee totaal los van elkaar ontwikkelde deelsystemen die niet met elkaar praten. Je moet dan op mechanisch, elektrisch en softwarematig vlak bezig om dat wel voor elkaar te krijgen. Bij grijpers van een robot bestaan er enkele definities, maar over het algemeen werken grijpers en robots nog niet eenvoudig samen.’

Motivatie ontbreekt om aan standaard te werken

Er is echter geen motivatie om aan een standaard te werken. En dat is vreemd, constateren Sandee en Neffgen. Bij consumentenelektronica is door de inzet van de fabrikanten USB al wel tot standaard verheven voor het opladen van mobiele telefoons. Neffgen: ‘Iets dergelijks zou ook bij robotica moeten gebeuren. Want tot nu toe hebben betrokken partijen geen motivatie om aan een standaard te werken. Integratoren van systemen hebben volop werk aan het koppelen van systemen. Fabrikanten werken aan eigen standaarden. En zo heeft ieder zijn eigen belang. We zijn dus nog ver van de situatie van een laptop waar je plug and play eenvoudig je muis aan koppelt.’

Geen reden om van robotisering af te zien

Toch is dat nog geen reden om van robotisering van het industriële proces af te zien, constateert Sandee. ‘In tegendeel. Ik merk bij industriële managers dat ze vaak al twee jaar in hun hoofd hebben dat ze een bepaald deel van een proces willen robotiseren, maar telkens de stap niet durven te zetten. Stop met denken en ga het gewoon doen, zou ik zo zeggen. De gemiddelde robot in het industriële proces heeft een terugverdientijd van 2 jaar. Dan is het zonde van de jaren die je aan het denken bent.’

Reageer op dit artikel