artikel

Vier trends in robotisering

Engineering

Robotica-experts Heico Sandee van Smart Robotics en Michaël Neffgen van D&F Consulting geven hun visie op robotica. Ze ontwaren 4 trends.

Vier trends in robotisering

tekst: Ronald Bruins

De twee deskundigen Heico Sandee van Smart Robotics en Michaël Neffgen van D&F Consulting ontwaren vier trends in robotisering.

1) Flexibele robots zonder hekken

Sandee: ‘We zien de robots als het ware uit hun kooi komen. Nu is nog steeds wel het merendeel omkooid en hard geprogrammeerd om steeds dezelfde taak uit te voeren, maar er is meer vraag naar een flexibele robot. Zodat je binnen een range telkens een custom made-product kunt maken.’

2) Meer samenwerking tussen robot en mens

Trend twee is om de mens meer met de robot te laten samenwerken, de collaborative robot oftewel cobot. Neffgen: ‘Een robot plaatst het halffabricaat voor mijn neus en ik voeg als operator de bedrading toe van bijvoorbeeld een scheerapparaat. Omdat de robot dat niet kan.’

3) 3D-printen door robots

Als derde noemen de deskundigen het 3D-printen door robots. Neffgen: ‘In Eindhoven zijn we bezig met een pilotproject waarbij we op industriële schaal huizen printen. Ook daar staat de mens naast, in dit geval, een robotarm. In Amsterdam wordt een staalbrug geprint met behulp van twee robotarmen.’

4) Bedrijven pakken zelf handschoen van robotisering op

Als vierde noemt Sandee de ontwikkeling dat bedrijven zelf de handschoen van robotisering oppakken. ‘De technici van sommige industriële bedrijven kopen uit puur enthousiasme zelf een cobot om ermee aan de slag te gaan. Het wordt steeds eenvoudiger om deze te programmeren. Neffgen: ‘Maar ze vergeten daarbij dat er veiligheidsnormen, arbotechnische aspecten en juridische haken en ogen aan zo’n cobot kleven. Als je als bedrijf zelf zo’n robot aanschaft, ben jij verantwoordelijk voor de integratierisico’s. Als je een fabrikant of integrator in de arm neemt, ligt die verantwoordelijkheid mits vooraf goed vastgelegd bij de partij die je inschakelt.’

 

Meer artikelen over dit onderwerp:

Standaarden in robotica laten op zich wachten

Aan de slag met een autonome robot

Onderzoek naar de sociale factoren van robotisering

Cobot aan vooravond brede toepassing

Wat is een autonome robot?

Autonome robot in maakbedrijf nog een stap te ver?

Productie autonome inspectierobots voor explosiegevaarlijke omgevingen gestart

Autonome oogstrobot moet personeelstekort paprikakwekers oplossen

Cobot aan vooravond brede toepassing

Samenwerkende cobots bouwen hollewanddozen

Reageer op dit artikel