artikel

Hoe stoom je je organisatie klaar voor artificial intelligence?

Engineering

Artificial intelligence is geen heilige graal, maar het is niet eenvoudig om deze techniek in de bedrijfsprocessen te implementeren. Een organisatie moet zich hier goed op voorbereiden aangezien de impact op de bedrijfsvoering groot kan zijn.

Hoe stoom je je organisatie klaar voor artificial intelligence?

Hieronder een aantal tips hoe je je organisatie kunt klaarstomen om te werken met artificial intelligence.

1)      Zorg voor een basiskennis van artificial intelligence

AI heeft de beste kans van slagen als werknemers enige basiskennis hebben wat AI is, wat het bedrijf ermee wil doen en welke impact het kan hebben op de bedrijfsprocessen. Zorg ervoor dat het potentieel duidelijk wordt voor iedereen. Dit draagt bij aan de acceptatie.

Leestip: Artificial intelligence: wat is het en waarom is er nu zoveel ophef?

2)      Kies de juiste problemen

Om problemen op te lossen met AI, moeten de problemen goed worden gedefinieerd en voldoende complex zijn waardoor blijkt dat het niet zonder AI kan worden opgelost. Er moet daarbij een positief businessmodel ontstaan om AI te implementeren.

3)      Inventariseer de data

Belangrijk is dat er voldoende relevante data beschikbaar is om problemen met AI op te lossen. Data moet daarbij ook eenvoudig en op gewenste tijdstippen uit machines kunnen worden gehaald.

4)      Kies de juiste instrumenten en ondersteuning

Er is een enorme ontwikkeling gaande rond software en hardware die wordt gebruikt om systemen die gebruik maken van AI uit te rollen. Software aanschaffen en één-op-één implementeren is helaas niet mogelijk. Afhankelijk van de hoeveelheid sensoren, productvariaties en dergelijke zullen bepaalde algoritmes moeten worden gekozen. Enige kennis en maatwerk is dus nodig evenals externe begeleiding indien niet voldoende kennis in huis is.
Het is mogelijk om offline of met een demoversie te beginnen waardoor inzichtelijk wordt wat mogelijk is en wat  het kan opleveren vóór grote investeringen worden gedaan.
De doelen, het budget, de beschikbare kennis die een bedrijf zelf in huis heeft, de tijd die men wil besteden om het project uit te rollen, enzovoort, spelen een rol bij het kiezen van de juiste instrumenten en ondersteuning.

Reageer op dit artikel