blog

Is Smart ook lights out?

Engineering

Smart wordt wat mij betreft pas smart als wij er als mensen smart mee omgaan.

Is Smart ook lights out?

Wat nou, smart manufacturing? Laten we ambitieuzer zijn. Laten we gaan voor de lights out factory. Een volledig geautomatiseerde fabriek, waarbij geen mens meer aanwezig hoeft te zijn om de boel aan de gang te krijgen en te houden. Het doel is natuurlijk om op deze manier de kosten te drukken, de productiviteit te verhogen, de schaarste in personeel soms op te kunnen vangen en de mens niet te hoeven blootstellen aan taken die dirty, dangerous en dull zijn.
Maar hoe realistisch is een lights out productie nu werkelijk? Het is een term die ik al in de jaren tachtig van de vorige eeuw heb horen voorbijkomen. Is smart manufacturing misschien niets meer dan oude wijn in nieuwe zakken?

Realistisch?

Zeker, er zijn individuele lights out machines die gedurende een bepaalde tijd, zonder menselijke interventie, het bedoelde werk kunnen verzetten. Of zelfs gehele productielijnen die volledig geautomatiseerd zijn. Ik werk toevallig zelf nu aan een investeringsproject waarbij twee volledige lijnen moeten worden opgeleverd, waarbij het gehele proces – van basismateriaal tot aan een pallet die gereed voor verzending is – aan elkaar is gekoppeld en geautomatiseerd.

Het is eigenlijk allemaal ook niet zo nieuw. Automatiseren doen we al tientallen jaren, en productieprocessen zijn steeds verder geautomatiseerd. Zeker in de wat meer kapitaalintensieve (semi-)procesindustrie zijn we daar al heel ver in. Maar ook in de discrete productie-industrie; loop maar eens door een autofabriek.

Maar zit het verschil met voorheen dan nu in de toepassing van big data, kunstmatige intelligentie, meer en meer robots, en de toevoeging van het IoT? Natuurlijk, er staat ons meer en meer technologie ter beschikking. Maar wanneer wordt het nou smart? Zeker als je bedenkt dat ik zelden op die hoog geautomatiseerde lijnen een hoge OEE kan ontdekken. Ik plaag fabrieksdirecteuren dan ook soms met de vraag of het toevallig net pauze is terwijl we in de fabriek zijn, omdat er zoveel machines stilstaan. Of wellicht in het magazijn, omdat er meer vierkante meters aan (tussen)voorraden zijn toebedeeld dan aan waarde-toevoegende processen. Of kijk eens naar het aantal mensen dat staat opgesteld voor die geautomatiseerde lijnen. Lights out? Echt?

Wanted: perfectie

Lights out productie vergt perfectie. Het vergt dat alle stappen in het proces volledig en tot het laatste detail gestandaardiseerd zijn. Dat het proces volledig onder controle is. En dat de kwaliteit van de producten gegarandeerd is. Een onbeheerst proces leidt tot uitval. En zelfs als we de kwaliteitscontrole integreren en automatiseren, zal een proces dat uitval genereert uiteindelijk tot stilstand komen. Een niet-perfect proces zal medewerkers vergen die het proces continu bewaken.

Een proces dat niet perfect is, zal ook met storingen te maken krijgen. Denk aan technische storingen, snelheidsverliezen, maar ook aan materiaalaanvoer- en -afvoerproblemen. Storingen die moeten worden opgelost door mensen. En die moeten worden onderzocht. De oorzaak moet worden weggenomen door mensen. En datzelfde proces moet worden onderhouden, ook gedurende productie, om de juiste condities waar te borgen.

Kortom, niet-perfecte processen vragen menselijke aandacht. En, al eens een perfect proces gezien?

Van lights out naar echt smart?

Alhoewel ik streven naar perfectie nooit zal afkeuren, is het tegelijkertijd niet waarschijnlijk dat we er ooit zullen komen. In de tussentijd moet we het echter niet laten. En moeten we gelijktijdig nadenken over wat smart manufacturing echt is.

We moeten smart wat mij betreft niet zien als de volgende stap op weg naar een lights out omgeving. Dat is mijns inziens een doodlopende straat. We dienen smart meer te zien als ondersteunend aan de medewerker en manager. Smart wordt wat mij betreft pas smart als wij er als mensen smart mee omgaan. Want smart betekent dat je snel informatie tot je kunt nemen, en op basis daarvan de juiste beslissing en vervolgens actie kunt ondernemen. Smart manufacturing zou dus bij uitstek moeten gaan over adaptief vermogen, flexibiliteit en continu leren en verbeteren.

We zouden dus als medewerker en manager zelf meer moeten gaan nadenken over hoe we deze nieuwe technologie smart kunnen inzetten. Als ik alleen al kijk naar alle huidige data en technologie die al beschikbaar is, en hoe weinig effectief deze eigenlijk nog wordt ingezet, dan is daar nog een wereld te winnen. Technologie is niet op zich niet smart; wij maken er al dan niet smart gebruik van!

Rob van Stekelenborg is directeur en oprichter van Dumontis. Hij adviseert en ondersteunt organisaties bij het verbeteren van hun operaties, van strategie tot en met uitvoering.

Reageer op dit artikel