nieuws

Avular presenteert eerste industriële drone

Engineering

De Eindhovense startup Avular heeft haar eerste industriële drone gepresenteerd: de PrecisionScout voor het uitvoeren van inspecties op hoogte.

Avular presenteert eerste industriële drone
De PrecisionScout is geschikt voor het uitvoeren van inspecties op hoogte. (foto: Avular)

Avular zette bij de ontwikkeling hoog in op nauwkeurigheid en precisie. Oprichter Ramon Haken: ‘Neem een tank waar onderhoud nodig is door corrosievorming. Doordat je aan de binnenkant van de tank vliegt, zie je niet wat je doet. De drone maakt een opname van de wand en door een combinatie met diverse sensoren willen we exact kunnen bepalen op welke locatie binnen de tank de corrosie is te vinden en waar onderhoud nodig is. Met een eenvoudig gps-systeem is dit niet mogelijk. Hoe we dit doen? Door onze nauwe samenwerking met de TU Eindhoven en ervaring met sensortechnologie die in de automotive wordt toegepast. Op onze drone zitten tientallen sensoren die alles in goede banen leiden.’
De bewegingen van de drone worden niet op basis van correcties uitgevoerd, maar op basis van voorspellingen over de toekomstige gevolgen van regelacties. Als je weet welk pad je wilt volgen, kun je op basis daarvan de route bepalen in plaats van op basis van voortdurende correctie. Dit kost meer rekenkracht, maar het gaat ook veel sneller. De ingebouwde flight controller zorgt er dan weer voor dat de algoritmes drie keer worden gecontroleerd om stabiliteit en betrouwbaarheid te garanderen.
Nu de eerste industriële drone is gepresenteerd, zal het bedrijf bij een aantal geselecteerde bètaklanten uitvoerig gaan testen. De meest succesvolle business cases worden vervolgens internationaal uitgerold. Naar verwachting is het alfamodel in september klaar. De kostprijs van de drone: tussen de 20.000 en 40.000 euro, afhankelijk van de opties.

Reageer op dit artikel