nieuws

Miljoenenbesparing auto-industrie dankzij Twentse software

Engineering

TriboForm Engineering, een startup van de Universiteit Twente heeft een softwarepakket ontwikkeld dat de auto-industrie een miljoenenbesparing kan opleveren. Het bedrijf maakt simulatiemethodes op het gebied van wrijvingsmodellering en het voorspellen van tribologisch gedrag. Een tak van de werktuigbouwkunde waarin het contact tussen materialen onder verschillende omstandigheden wordt beschreven.

Miljoenenbesparing auto-industrie dankzij Twentse software
De software wordt gebruikt in onder andere de ontwikkeling en productie van nieuwe auto-onderdelen. (foto: Triboform)

De software wordt gebruikt in onder andere de ontwikkeling en productie van nieuwe auto-onderdelen. Dat levert autofabrikanten veel tijdwinst en besparing op. Tot nu toe werd vaak met praktijkproeven geprobeerd de kans op breuken en golfvorming van staal of aluminium te beperken.
Technisch directeur Johan Hol: ‘Onze software wordt vooral in de auto-industrie gebruikt voor het simuleren van wrijving, smering en slijtage in productieprocessen van nieuwe auto-onderdelen, zoals een motorkap, autodeur of spatbord. Hierdoor zijn automobielbedrijven en toeleveranciers in staat op een tijd- en kostenefficiënte manier hoogwaardige onderdelen te produceren. Zoiets bestond nog niet op dit niveau.’
De vraag naar de software van TriboForm is enorm. De startup bedient inmiddels een groot deel van de Europese auto-industrie.  Zo ontwikkelen launching customers Volvo, Mercedes-Benz en Skoda nu al onderdelen zoals motorkappen en autodeuren met de simulatiemethode van TriboForm. Het uiteindelijke doel van de start-up is dat het product de standaard wordt in de ontwikkeling van auto’s wereldwijd. En ook buiten de auto-industrie wil het bedrijf stappen zetten.

Reageer op dit artikel