nieuws

Pilot met auto zonder stuur van start

Engineering

De WEpod, een zelfrijdend voertuig zonder stuur en zonder pedalen, maakte eind januari een officiële testrit in aanwezigheid van Minister Schultz van Haegen. Het voertuig zal medio 2016 als test tussen station Ede/Wageningen en Wageningen University & Research Centre (WUR) rijden.

Pilot met auto zonder stuur van start
WEpods hebben geen stuur, geen rem- of gaspedaal. (foto: wepods.nl)

Nederland heeft met deze zelfrijdende auto een wereldprimeur te pakken. Onder strenge voorwaarden mogen twee WEpods de weg op. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) verleende een speciale tijdelijke ontheffing. Ze beginnen met testritten op de campus in Wageningen. In juni moeten ze een lange voorgeprogrammeerde route kunnen afleggen door Bennekom naar station Ede-Wageningen.
Het WEpods consortium zal de voertuigen daarvoor uitrusten met aanvullende technische apparatuur zoals camera’s, laser, radar en GPS om de omgeving te kunnen waarnemen en interpreteren en zodoende veilig te kunnen rijden.  Het zijn zespersoon cabine, met automatische deur en uitschuifplateau voor rolstoelgebruik die een maximumsnelheid van 40 kilometer per uur kunnen behalen. De elektrisch aangedreven voertuigen hebben een bereik van ongeveer honderd kilometer.
Het is de bedoeling dat buitenlandse bezoekers van de WUR een WEpod via een App reserveren. De WEpod staat klaar op station Ede/Wageningen en de bezoeker kan de WEpod met zijn/haar smartphone openen. De WEpod rijdt met maximaal 25 kilometer per uur naar de WUR. In het voertuig ontvangt de bezoeker informatie over de omgeving en over het voertuig zelf.

Reageer op dit artikel