nieuws

Dronehaven moet dronetechnologie boost geven

Engineering

In de Dokhaven van RDM Rotterdam is tijdens de Wereldhavendagen de Dronehaven geopend; een experimenteerlocatie voor varende drones. Een deel van de Rotterdamse haven is afgesloten voor de reguliere scheepvaart en biedt een plek aan bedrijven, onderwijs en organisaties om onderzoek te doen en tests uit te voeren met drones en autonoom (bemanningsloos) varen.

Dronehaven moet dronetechnologie boost geven
Drone Waste shark was tijdens de Wereldhavendagen te bekijken in de Rotterdamse Rijnhaven. (Ries van Wendel de Joode)

Het Havenbedrijf Rotterdam en RDM CoE willen graag het voortouw nemen om experimenten met varende drones op lokaal niveau, in een gecontroleerde en veilige omgeving, mogelijk te maken. Hiervoor worden naast het gedeelte van de oostelijke Dokhaven ook het waterloopkundig laboratorium Aqualab (inclusief brugsimulator) van Hogeschool Rotterdam in Innovation Dock beschikbaar gesteld. Zowel voor het borgen van veiligheid als de ontwikkeling in techniek worden op deze manier gegevens verzameld die van belang zijn voor de wet- en regelgeving op het gebied van dronetechnologie. Ook is deze informatie nuttig voor bedrijven en opleidingen in de maritieme sector.

Reageer op dit artikel