nieuws

Industriële serieproductie 3D-printing

Engineering

In oktober 2013 opende Additive Industries de deuren van AddLab op Strijp-S in Eindhoven. Samen met acht partners uit de maakindustrie is deze gezamenlijke proeffabriek voor 3D-metaalprinten in drie jaar uitgegroeid tot een hotspot van industriële additive manufacturing die zich kan meten met de wereldtop. Eind september eindigde zoals afgesproken na drie jaar het AddLab programma. Echter, alle partners gaan door met deze technologie.

Industriële serieproductie 3D-printing
(foto AddFab)

KMWE, NTS-Group en Machinefabriek De Valk zullen samen AddFab gaan runnen waarbij Frencken en MTA in de tweede lijn betrokken blijven om onderdelen te kunnen 3D-printen. Met deze stap gaan de partners zich richten op industriële serieproductie en opschalen van de capaciteit voor hoogwaardige toepassingen. FMI heeft inmiddels zelf geïnvesteerd in een 3D-metaalprinter voor medische implantaten. Kaak Group heeft de eerste MetalFAB1 van Additive Industries in gebruik genomen. En Philips en Additive Industries zullen doorgaan met respectievelijk research en development en machinebouw op het gebied van additive manufacturing. ‘We zijn trots dat we samen dit niveau hebben bereikt en een belangrijke impuls kunnen geven aan deze belangrijke technologie voor de toekomst. Bij de start konden we het aantal 3D-metaalprinters in Nederland nog op een hand tellen, nu staan we internationaal op de kaart als het gaat om industrialisatie van 3D-metaalprinten’, aldus Daan Kersten, mede-oprichter van Additive Industries en samen met Jonas Wintermans initiatiefnemer van AddLab.

Reageer op dit artikel