nieuws

Opschaling recyclebare vloerbedekking

Engineering

De technologie van Niaga, een joint venture van DSM en start-up bedrijf Niaga, is klaar voor productie op commerciële schaal van recyclebare vloerbedekking. Alle tapijten gemaakt met deze technologie zijn 100 procent te recyclen tot nieuwe tapijten. DSM-Niaga gaat de technologie nog verder ontwikkelen in het Materials Center van DSM in Geleen.

Opschaling recyclebare vloerbedekking
(foto: Niaga)

Elk jaar worden miljarden kilo’s tapijt verbrand of naar de stortplaats gebracht. Door de combinatie van verschillende materialen die in tapijt zijn vervat, is het technisch moeilijk en economisch vaak niet interessant om materialen voor hergebruik terug te winnen. Dankzij de Niaga-technologie kunnen de materialen wel van elkaar worden gescheiden en hergebruikt. Ook heeft het bedrijf – samen met het bedrijf Lacom – een nieuw lamineerproces ontwikkeld waarbij ook gebruik wordt gemaakt van een nieuw soort lijm.
De Joint venture DSM-Niaga is ervan overtuigd dat hun innovatie de potentie heeft om het gebruik van materialen in de tapijtindustrie radicaal te verbeteren. Dit is belangrijk voor de duurzame productie en hergebruik van tapijtmateriaal op een wereldwijde schaal.
 
De tapijtindustrie wordt geholpen om de Niaga-technologie verder te testen en ontwikkelen om op die manier meer duurzame producten te maken. DSM-Niaga wil de technologie voor alle tapijtproducenten wereldwijd beschikbaar maken.

Reageer op dit artikel