nieuws

Vijftien miljoen voor de ontwikkeling van ‘slimme ramen’

Engineering

De Duitse multinational Merck investeert vijftien miljoen euro in de ontwikkeling van ‘slimme ramen’, ontwikkeld door TU/e-spin-off Peer+, dat twee jaar geleden werd overgenomen door Merck. Het betreft ramen die het buitenlicht kunnen dimmen en de energiekosten van gebouwen kunnen reduceren. Met de investering wil het chemieconcern een productiefaciliteit bouwen om begin 2017 de productie ervan te kunnen starten.

Vijftien miljoen voor de ontwikkeling van ‘slimme ramen’
Dimbare en energieopwekkende ramen.

Peer+ gebruikt vloeibaar kristal waaraan een kleurstof is toegevoegd om het glas van licht naar donker te kunnen schakelen. Door elektrische spanning op het ‘glas’ te zetten, krijgen de moleculen in het glas een andere positie, wat ervoor zorgt dat het glas een transparante of getinte toestand aanneemt. Dit kan traploos en volledig automatisch. Bovendien kan het glas voor het schakelen in zijn eigen energie voorzien, doordat het in getinte toestand zonlicht opvangt en omzet in elektriciteit. Er is al een aantal pilotprojecten gestart met deze technologie. Zo is een deel van het Innovation Center van Merck in het Duitse Darmstadt al voorzien van ‘slimme ramen’ en zal ook hun nieuwe productiefabriek voor OLEDs van deze ramen worden voorzien.

Reageer op dit artikel