nieuws

RAMLAB open op RDM Rotterdam

Engineering

Eind november werd Ramlab(Rotterdam Additive Manufacturing LAB) geopend. Dit is het eerste Fieldlab met 3D metaalprinters dat zich richt op de havengerelateerde industrie. Ramlab gebruikt 3D-metaalprinters voor het ontwikkelen van kennis op het gebied van metaal printen, 3D-ontwerpen en certificering. De officiële opening vond plaats in het Innovation Dock van RDM Rotterdam.

RAMLAB open op RDM Rotterdam
(foto: RDM Rotterdam)

Het doel van het lab is om door Research & Development projecten, samen met partners, de WAAM (Wire Arc Additive Manufacturing)-technologie commercieel inzetbaar te maken. Zo werkt Ramlab samen met partners toe naar een toekomst waarin onderdelen ‘on demand’ kunnen worden geprint.
Inmiddels staan er twee WAAM-systemen in het Innovation Dock. Eén opstelling van vier bij drie meter heeft een manipulator die bijvoorbeeld scheepsschroeven kan printen. De andere robot kan over een rails van zes meter schuiven om bijvoorbeeld hijshaken te lassen. Met dit systeem kunnen objecten worden gemaakt met een omvang die groter is dan één kubieke meter.
Ramlab is geïnitieerd door het Havenbedrijf Rotterdam, InnovationQuarter en RDM Makerspace. Het lab kent inmiddels negen partners (Valk Welding, Autodesk, IBM, Air Liquide, Lincoln Electric, TU Twente, M2I, Lemtech en Lloyds Register) en acht leden (Huisman Equipment, Heerema Fabrication, Royal IHC, Koninklijke Marine, Royal Roos, Promarin, Bolier en MX3D).

Reageer op dit artikel