nieuws

Vliegende auto van Nederlandse makelij te koop in Mediamarkt

Engineering

Het bedrijf Pal-V uit Raamsdonkveer heeft na een ontwikkelingsperiode van ongeveer tien jaar, een commerciële vliegende auto gepresenteerd. De vliegende auto, De PAL-V Liberty Pioneer en de PAL-V Liberty Sport kunnen zich zowel op de openbare weg verplaatsen als in de lucht. Op 26 april krijgt MediaMarkt de primeur. In Eindhoven zal de keten voor één dag de PAL-V Liberty Sport te koop aanbieden voor 299.000 euro.

Vliegende auto van Nederlandse makelij te koop in Mediamarkt
De leveringen van weg- en luchtvaart gecertificeerde modellen zijn gepland voor het einde van 2018. (foto: PAL-V)

Het voertuig maakt gebruik van een zogenoemde dual engine propulsion drive train. Hierbij worden twee motoren gekoppeld aan de propeller die de voorstuwing creëert. Deze oplossing is gebaseerd op twee volledig gecertificeerde vliegtuigmotoren van Rotax, een toonaangevende motorfabrikant in de luchtvaart.  In de lucht zorgt de onderliggende gyroplane-technologie voor een stabiel vliegend platform, dat veilige landingen mogelijk maakt. Veilig landen kan zelfs in het zeer onwaarschijnlijke geval dat beide motoren uitvallen.  De gyroplane als zodanig is al een zeer veilige manier van vliegen. Echter door extra focus te leggen op vliegveiligheid, heeft PAL-V dit naar een nog hoger niveau gebracht, zo stelt het bedrijf uit Raamsdonkveer.

Certificering
“Na jaren van hard werken en oplossen van de vele technische- en certificeringsuitdagingen is ons team erin geslaagd om een innovatieve vliegende auto te creëren, die voldoet aan de bestaande veiligheid standaards van regelgevende instanties over de hele wereld,” zegt Robert Dingemanse, CEO van PAL-V. Na de testprogramma’s van de test voertuigen in 2009 en 2012 is PAL-V begonnen met het ontwerp van de commerciële producten, waarvan de eerste exemplaren nu zijn gepresenteerd. De leveringen van weg- en luchtvaart gecertificeerde modellen zijn gepland voor het einde van 2018.

Kenmerken

  • Het duurt ongeveer vijf tot tien minuten om de Pal-V van een rijdend voertuig om te bouwen tot een vliegende gyrocopter.
  • Het voertuig haalt snelheden tot 160 kilometer per uur op de weg. Tijdens het rijden draagt de verlaagde, kantelbare “cockpit” en het tweede raam in de deuren bij aan de sportwagen beleving op de weg.
  • In de lucht varieert de snelheid van 50 tot 180 kilometer per uur.
  • Opstijgen en landen doet de vliegende driewieler vanaf airstrips met een lengte tussen de 90 en 200 meter. Bij een noodlanding is het mogelijk te landen op een terrein van dertig meter.
  • Voor de besturing is zowel een rijbewijs als een autogirovliegbrevet nodig.
  • De kostprijs bedraagt ongeveer een half miljoen euro.

Financiële steun
Het bedrijf Pal-V werd opgericht in 2007, om het conceptidee uit 1999 te commercialiseren. Het bestuur bestaat uit een team van ervaren Nederlandse ondernemers, met expertise op het gebied van de luchtvaart, automotive, research en marketing. Het testen van het “proof of concept” voertuig, voor het rijden in 2008/2009 en voor de combinatie rijden en vliegen in 2011/2012, heeft de technische haalbaarheid en certificeerbaarheid binnen de bestaande regelgeving bewezen. Het bedrijf wordt gefinancierd door een groep van professionele en particuliere beleggers en ontving ook financiële steun van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken. Drie Nederlandse ministeries ondersteunen het project op basis van zijn technische innovatie en economisch potentieel.

Reageer op dit artikel