nieuws

Uniform protocol IoT komt dichterbij

Engineering

Het industriële Internet of Things versnellen is mogelijk, zeggen elf leveranciers die een technische samenwerking zijn aangegaan. Hoe? Door een op open standaarden gebaseerd uniform protocol. De elf bedrijven creëren samen dat protocol. Experts vinden het een goede zaak, maar er klinkt ook kritiek. ‘Waarom moet het zo lang duren?’

Uniform protocol IoT komt dichterbij
(foto: Friesland Campina)

Eind 2016 kondigden de leveranciers ABB, Bosch Rexroth, B&R, CISCO, General Electric, KUKA, NI, Parker Hannifin, Schneider Electric, SEW-EURODRIVE en TTTech op de beurs SPS/IPC/Drives 2016 in Neurenberg aan dat ze gaan samenwerken. Ze werken samen aan een uniform protocol voor communicatie in het industriële Internet of Things (IoT). Het zogenoemde gecombineerde protocol OPC UA en TSN moet hét protocol worden waarmee IoT in de industrie meer vorm krijgt. OPC UA en TSN staan voor de combinatie van Unified Architecture ontwikkeld door de OPC  Foundation (OPC UA)  en Time Sensitive Networking (TSN). De elf bedrijven werken samen om het gezamenlijke protocol het levenslicht te laten zien. De logica erachter is simpel. Tot nu toe worden er verschillende protocollen gebruikt voor communicatie tussen apparaten in de industriële automatisering. Daardoor kunnen ze niet of niet altijd met elkaar communiceren. Of moeten er speciale ICT-koppelingen worden aangelegd. ‘Door al die aparte protocollen zaten we gevangen in bepaalde systemen’, zegt Joost Roldaan, directeur operationele technologie bij FrieslandCampina. Hij geeft zijn visie vanuit de industrie. ‘Veel automatisering is specifiek van een leverancier, waardoor je afhankelijk bent van die leverancier. Veel fabrieken zijn in de jaren tachtig, negentig en de jaren nul gebouwd. Die fabrieken hikken nu tegen grote vervangingsinvesteringen aan. Vervanging is vaak …

Lees het volledige artikel in PT Industrieel Management 1-2

Reageer op dit artikel