nieuws

Automotive Innovation Award voor radarchip NXP Semiconductors

Engineering

De winnaars van de Automotive Innovation Award, de prijs om Nederlandse innovaties in de automotive sector te stimuleren, zijn bekend. In de categorie Technology wint NXP Semiconductors met de Radarchip waarmee een belangrijke stap wordt gezet in autonoom autorijden, de winnende innovatie in Challenging Concepts is voor het recyclen van autobanden door Dutch Green Carbon en in de categorie Services wint TomTom On Street Parking voor het makkelijk vinden van een vrije parkeerplaats.

Automotive Innovation Award voor radarchip NXP Semiconductors
NXP was vorige editie één van de winnaars van de Automotive Innovation Award. Dankzij de Radarchip van NXP kunnen radarsensoren goedkoper en kleiner worden. (foto: NXP)

De winnaar in de categorie Technology, met productgeoriënteerde, technische innovaties, is NXP Semiconductors met de Radarchip. Deze chip herkent tijdens het rijden voorwerpen en waarschuwt of grijpt zelfs in bij gevaar.
Dankzij de Radarchip van NXP kunnen radarsensoren goedkoper en kleiner worden. De Radarchip is het hart van de radarsensoren. Deze worden gebruikt in Active Safety functies zoals Adaptive Cruise Control en Blind Spot Monitoring. De Radarsensor zendt radiogolven uit die tegen objecten als voetgangers, andere auto’s of vangrails weerkaatsen en terug worden ontvangen. De Radar rekent vervolgens uit op welke positie deze objecten zich bevinden, waarschuwt de bestuurder voor mogelijke ongelukken, of grijpt actief in.
De kracht van Radar is dat deze bij nacht en ontij (mist, sneeuw, regen) goed functioneert en de snelheid van objecten direct kan meten. Met deze oplossing speelt NXP Semiconductors in op het snel toenemende gebruik van sensoren in auto’s ten behoeve van de veiligheid.

Challenging Concepts
In de categorie Challenging Concepts, met daarin veelbelovende innovaties in de conceptfase en ideeën van aanstormend toptalent, gaat de titel naar Dutch Green Carbon – Groene carbon black. Met dit concept wordt met behulp van innovatieve technologie een kwalitatief hoogwaardige ‘groene’ carbon black gewonnen uit oude autobanden. Carbon black wordt gebruikt als vulmiddel en draagt bij aan de slijtvastheid van banden. 80% van de carbonblackmarkt (totaal 12 miljoen ton) wordt afgenomen door de auto-industrie. Dutch Green Carbon levert met de groene carbon black een bijdrage aan het beperken van de CO2-uitstoot en het oplossen van het afvalprobleem.

Services
In de categorie Services, bestaand uit innovaties met betrekking tot deel- en serviceconcepten, dataverzameling en -beheer, wint TomTom met TomTom On Street Parking, een voorziening die automobilisten helpt stressvrij een parkeerplaats te vinden.
Het oordeel van de jury: “Deze innovatie van TomTom maakt de zoektocht naar parkeerplaatsen een stuk kleiner. De oplossing die TomTom biedt voor dit grote probleem is uniek, omdat TomTom On Street Parking real-time kan inschatten waar de kans het grootst is om een parkeerplaats te vinden. Daarmee verminderen onnodige vervoersbewegingen in stedelijke gebieden wat congestie vermindert en goed is voor het milieu. Deze innovatie gaat grote impact hebben op de samenleving en het individu. Parkeren in stedelijke gebieden is een groot probleem en TomTom gaat met zijn unieke innovatie helpen om dit probleem op te lossen.”

Reageer op dit artikel