nieuws

Ontwikkeling van volledig geautomatiseerde en gedigitaliseerde productieprocessen voor composiet

Engineering

Sabic investeert in composietspecialist Airborne International (Airborne) uit Den Haag. Deze investering zal bijdragen aan het volledig automatiseren en digitaliseren van de productie van lichtgewicht composietcomponenten in een breed industrieel spectrum.

Ontwikkeling van volledig geautomatiseerde en gedigitaliseerde productieprocessen voor composiet
(foto: Sabic)

In diverse markten zoals aerospace, automotive, olie en gas, consumentenelektronica en sportartikelen zijn lichtgewicht en uithoudingsvermogen belangrijke industriële drivers. Continue vezelversterkte thermoplastische composietmaterialen bieden de mogelijkheid om in deze behoeften te voorzien. De combinatie van Sabic’s samengestelde thermoplastische oplossingen met Airborne’s knowhow, kan zorgen voor massaproductie van lichtere en sterkere toepassingen op een kosteneffectieve manier.

Digitale infrastructuur

Airborne legt zich toe op het ontwerp, de productie en de industrialisatie van geavanceerde composietproducten voor lucht-, ruimtevaart- en maritieme sectoren. Met de nieuwe investering zal Airborne de digitale infrastructuur implementeren die dient als de backbone voor thermoplastische samengestelde automatiseringstechnologieën.
Sabic’s investering in Airborne zal het voor Sabic mogelijk maken de volgende stap in de waardeketen te zetten door de realisatie van geautomatiseerde productie van composiettoepassingen met verbeterde opbrengsten, cyclustijden en systeemkosten. Dit zijn de kritieke stappen naar het bredere gebruik van continue vezelversterkte composieten in de markt.

Disruptieve ontwikkelingen

“De exponentiële toename van het automatiserings- en digitaliseringsniveau en de beschikbaarheid van informatie in de hele supply chain zal een cruciale succesfactor blijken in de composietindustrie. Deze ontwikkelingen, gecombineerd met de integratie van informatie van materiaal naar product, vormen de kern van Airborne’s strategie. De samenwerking is een belangrijke stap richting onze nieuwe strategie: een frontrunner worden in de automatisering en digitalisering van samengestelde productieprocessen. Het aantrekken van dit toonaangevende en geavanceerde chemiebedrijf als investeerder in Airborne zien we als een bevestiging van onze strategie. We zijn erg enthousiast over de toegevoegde waarde die Sabic zal brengen op het gebied van de disruptieve ontwikkelingen van onze onderneming”, aldus Arno van Mourik, oprichter en CEO van Airborne International.

Reageer op dit artikel