nieuws

Opwek eigen energie bespaart 1 miljoen liter diesel

Engineering

Voor een cacaofabriek in Nigeria zorgde Alfen voor de engineering van een energiesysteem dat zonne-energie, bio-energie uit cacaoschillen en batterijopslag combineert. De oplossing levert elektrische energie en stoom. De installatie garandeert een betrouwbare energievoorziening en zou fors op de operationele kosten besparen, waaronder meer dan één miljoen liter diesel per jaar.   Dure brandstof Theobroma […]

Opwek eigen energie bespaart 1 miljoen liter diesel

Voor een cacaofabriek in Nigeria zorgde Alfen voor de engineering van een energiesysteem dat zonne-energie, bio-energie uit cacaoschillen en batterijopslag combineert. De oplossing levert elektrische energie en stoom. De installatie garandeert een betrouwbare energievoorziening en zou fors op de operationele kosten besparen, waaronder meer dan één miljoen liter diesel per jaar.

 

Dure brandstof

Theobroma uit Amsterdam verwerkt cacaobonen tot hoogwaardige cacaoproducten voor de chocolade-industrie. De fabriek in Lagos maakt op dit moment gebruik van dieselgeneratoren, onder andere vanwege de onbetrouwbaarheid van het Nigeriaanse elektriciteitsnetwerk. “Diesel is echter een milieuvervuilende, dure brandstof waarvan de lokale aanvoer regelmatig stagneert,” aldus een woordvoerder van het cacaobedrijf.

 

Zonne-energie, batterijopslag en bio-energie

Het bedrijf Alfen uit Almere kreeg opdracht een duurzame energie-installatie te realiseren. Onder meer worden 8.000 zonnepanelen geplaatst op de daken en het terrein van de fabriek. Voor een optimale inzet van de opgewekte elektriciteit combineert Alfen de zonne-energie met haar zelf ontwikkelde systeem voor batterijopslag.

 

Energieopslag zonnestroom

“Met twee energieopslagsystemen van elk ongeveer 1 MWh is dit het grootste energieopslagproject van Nigeria, weet Evert Raaijen, sales-engineer Energieopslag bij Alfen, “Wij verwachten met deze combinatie van zonne-energie en batterijopslag meer dan één miljoen liter diesel per jaar te kunnen besparen.” Naast het zonne-energiesysteem wordt er ook bio-energie geproduceerd afkomstig uit afval van cacaobonen.

 

Slim power management

Alfen verzorgt het complete project, van ontwerp en levering tot en met montage, besturing en onderhoud. “De installatie is een combinatie van systeeminnovaties die wij integreren met bestaande systemen. Wij zijn gespecialiseerd in complexe integraties met energieopslag als deze”, licht Raaijen toe. “We kunnen de prestaties op afstand monitoren en door middel van slim power management optimale besparingen behalen. Verder is de installatie met zijn modulaire opbouw eenvoudig op te schalen voor toekomstige uitbreidingen.”

 

Alfen zal de installatie in 2018 opleveren.
Reageer op dit artikel