nieuws

TU Delft-spin-off en BAM bouwen hyperloop-testfaciliteit

Engineering

Hardt Global Mobility gaat een partnerschap aan met het Europese bouwconcern BAM. Hiermee wil de Delftse start-up de eerste hyperloop-testfaciliteit in Europa realiseren om de technologie van dit razendsnelle transportmiddel verder te ontwikkelen.

TU Delft-spin-off en BAM bouwen hyperloop-testfaciliteit

Rob van Wingerden, CEO van Koninklijke BAM Groep en Tim Houter, CEO van Hardt Global Mobility, hebben een overeenkomst bereikt wat betreft de gezamenlijke totstandbrenging van de testfaciliteit in Delft. Voorafgaand aan de samenwerking werd een economische haalbaarheidsstudie uitgevoerd voor een hyperloop op het traject van de Zuiderzeelijn. De resultaten van dit onderzoek gaven de doorslag om met elkaar samen te willen werken. De samenwerking betreft een testfaciliteit met een lengte van dertig meter. Dit is voldoende om op lage snelheid de meest kritische systemen van de hyperloop te kunnen testen.

Binnen vier jaar

Tim Houter, CEO van HARDT Global Mobility: ’Dankzij de samenwerking met BAM wordt de eerste hyperloop-testfaciliteit in Europa gerealiseerd, waardoor we veel kunnen leren over de nieuwe technologieën. Het is ons doel om binnen vier jaar een volledig operationeel testtraject van meerdere kilometers te hebben gerealiseerd. De ervaring die deze eerste testfaciliteit ons geeft, draagt enorm bij aan deze ontwikkeling om in de nabije toekomst daadwerkelijk hyperloop- netwerken te kunnen aanleggen.’

Hyperloop

De hyperloop is het antwoord van Elon Musk op de wens voor snel, duurzaam, veilig en betrouwbaar transport. Met een snelheid van 1.080 km/u kunnen personen en goederen door buizen met daarin een zeer lage luchtdruk reizen. Dat maakt het vervoer energiezuiniger en efficiënter dan vervoer met bijvoorbeeld het vliegtuig en de trein. Om de ontwikkeling van de hyperloop te stimuleren, organiseerde Musk via zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX de ‘Hyperloop Pod Competition’. De oprichters van HARDT Global Mobility behoren tot de winnaars van deze internationale wedstrijd, waarvan de finale begin dit jaar heeft plaatsgevonden in Los Angeles.

Reageer op dit artikel