nieuws

Volledig geautomatiseerde testfabriek in Delft

Engineering

Festo, specialist in industriële automatisering, met het hoofdkantoor in Duitsland en Exact, ontwikkelaar van cloud business software voor het mkb hebben het plan opgevat om samen een testomgeving in te gaan richten voor de digitale fabriek van de toekomst. De testomgeving voor de digitale fabriek van de toekomst wordt gevestigd in Delft.

Volledig geautomatiseerde testfabriek in Delft
(foto: Festo)

Van deze digitale fabriek zijn er al een paar in gebruik in Duitsland, maar de Cyber Physical Factory (CP Factory) komt nu dus ook naar Nederland. De demonstratiefabriek wordt ingericht bij de vestiging van Festo in Delft.
In deze productieomgeving wordt gewerkt met een volledig geautomatiseerde en flexibele assemblagelijn. Alles in het productieproces wordt automatisch aangestuurd; van het ingeven van de verkooporder en productieorder tot de uitvoering van de productie zelf en het verwerken van het eindproduct in het voorraadsysteem. ‘In deze omgeving is het mogelijk om een productie-opdracht via de bedrijfssoftware rechtstreeks aan de productieomgeving door te geven, zonder dat daar een mens aan te pas komt’, aldus Pieter Hamans, Principal Product Marketing Manufacturing bij Exact.

Smart Industry

Naar verwachting is de digitale fabriek na de zomer gereed voor gebruik. De CP Factory wordt ook beschikbaar gesteld voor het onderwijs; studenten van onder meer TU Delft en De Haagse Hogeschool kunnen in de fabrieksopstelling practica uitvoeren.
Dennis van Beers, Manager Director van Festo Nederland. “Met de inrichting van deze fabrieksomgeving willen we een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de zogeheten Smart Industry in Nederland. Bedrijven zijn op dit moment nog op zoek naar mogelijkheden hoe ze nieuwe technologieën als zelfdenkende machines en robots in de productie kunnen toepassen. Wij vinden het belangrijk dat zowel de productieomgeving als de ondersteunende software klaar zijn om dit soort initiatieven te ondersteunen en daarom hebben we hier samen met Exact onze schouders onder gezet.”

RoboHouse

Exact en Festo zijn, samen met De Haagse Hogeschool, TNO, TU Delft en Innovation Quarter, de oprichters van RoboHouse. Het doel van deze samenwerking is het faciliteren van de introductie van robotica bij bedrijven en organisaties. Het aanbieden van faciliteiten en concepten om prototypen te ontwikkelen, testen, valideren en demonstreren is een belangrijk onderdeel hiervan; de inrichting van de CP Factory in Delft is een direct voortvloeisel uit dit initiatief.

Reageer op dit artikel