nieuws

Stroomopwekkende ramen van Delftse start-up in gebruik genomen

Engineering

De eerste stroomopwekkende ramen van de TU Delftse start-up Physee zijn een feit. De ramen, met de naam PowerWindows, zijn onderdeel van het nieuwe kantoor van Rabobank Eindhoven. Het kantoor dat het afgelopen jaar deels werd gesloopt en herontwikkeld tot een duurzaam pand, is op tien verdiepingen voorzien van deze stroomopwekkende ramen. Het project stelt de start-up in staat om haar technologie verder te testen en te demonstreren op een divers glasoppervlak van zo’n 30m2.

Stroomopwekkende ramen van Delftse start-up in gebruik genomen
Het nieuwe Rabobank-kantoor in Eindhoven. (foto: Sam Anders)

Ferdinand Grapperhaus, CEO van Physee over de pilot: “Ik ben bijzonder trots op het feit dat we erin geslaagd zijn in een conservatieve industrie zo’n duurzame innovatie te ontwikkelen en te plaatsen. Een praktische instelling en vrije geest konden hier samengaan door doorzettingsvermogen van alle betrokken partijen.”

Smartphones en laptops opladen

De jonge start-up kondigde ook de deelname aan twee nieuwe projecten aan. Over een maand worden de stroomopwekkende ramen geplaatst in de gevel van het te renoveren duurzame hoofdkantoor van de Goede Doelen Loterijen (Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij) aan de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid. Na een duurzame renovatie zullen hier medio 2018 werkplekken zijn voor zo’n 600 mensen. Deze werknemers zullen smartphones, tablets en laptops kunnen opladen met de groene stroom van de PowerWindows. Een eventueel overschot aan energie wordt aan het net geleverd.

1800 vierkante meter aan stroomopwekkend glas

Volgend jaar volgt woontoren Overhoeks aan het IJ in Amsterdam-Noord. In de toren wordt 1800m2 aan stroomopwekkend glas toegepast. De nieuwe eigenaren van 143 luxe appartementen in woontoren Overhoeks zullen straks de mogelijkheid hebben om elektronische apparaten op te laden aan het zelfde glas als waar door men van het uitzicht geniet.

Bron: TU Delft

Reageer op dit artikel