nieuws

Airbus, Siemens en Rolls Royce werken samen aan elektrisch vliegen

Engineering

Vliegtuigbouwer Airbus onderzoekt samen met Siemens en motorenfabrikant Rolls Royce de mogelijkheden van elektrisch vliegen. Ze zijn druk met de ontwikkeling van een hybride vliegtuigmotor.

Airbus, Siemens en Rolls Royce werken samen aan elektrisch vliegen

In het project worden de uitdagingen van krachtige voortstuwingssystemen onderzocht, zoals thermische effecten, het beheer van elektrische stuwkracht, het effect van onder andere hoogte op elektrische systemen en problemen met elektromagnetische compatibiliteit. Het doel is om de technologie, prestaties, veiligheid en betrouwbaarheid verder te ontwikkelen, waardoor snelle vooruitgang mogelijk wordt wat betreft hybride elektrische technologie. Het programma is ook gericht op het vaststellen van de eisen voor toekomstige certificering van elektrisch aangedreven vliegtuigen, terwijl een nieuwe generatie ontwerpers en ingenieurs wordt opgeleid om hybride elektrische commerciële vliegtuigen een stap dichter bij de realiteit te brengen.

Commerciële vlucht

In 2020 zou een eerste test met een commercieel vliegtuig met een elektromotor en drie conventionele straalmotoren worden gemaakt. Siemens bouwt een motor met een vermogen van twee megawatt. Dat is ongeveer de helft van wat een conventionele aandrijving levert. Rolls Royce zal een gasturbine leveren die in de romp van het vliegtuig zal worden geïnstalleerd en stroom opwekt voor de motoren. Airbus is verantwoordelijk voor de integratie van de systemen. Volgens de bedrijven wordt met de ontwikkelingen een belangrijke stap gezet in het realiseren van elektrisch vliegen in de nabije toekomst. Na de eerste test met een elektromotor moet snel een test volgen waarbij een tweede conventionele motor wordt vervangen voor een hybride elektrische variant.

Reageer op dit artikel