nieuws

‘Robot-in-a-day’ zorgt voor meer flexibiliteit van de productierobot

Engineering

Engie heeft Robot-in-a-day ontwikkeld, een concept waarbij flexibiliteit van de productierobot centraal staat. Hierdoor kunnen in de Smart Factor van Technologies Added in Emmen verschillende maakindustrieën hun productie draaien. Het gebruik van data en intelligente robotica in de industrie is een belangrijke stap op weg naar realisering van “Smart Industry”.

‘Robot-in-a-day’ zorgt voor meer flexibiliteit van de productierobot

Steeds meer gepersonaliseerde producten vragen om een steeds flexibeler productie. Struikelblok voor producenten is daarin de lange tijd die het vergt om te schakelen tussen verschillende producten door intensieve (her-)programmeringstijden van robots.

Flexibele productie

De fabriek wordt optimaal ingericht door de inzet van flexibel en snel programmeerbare robots waardoor downtime zoveel mogelijk voorkomen wordt. Verschillende bedrijven kunnen productiecapaciteit inhuren. Hierdoor hebben ze geen eigen fabriek nodig of kunnen ze in piektijden extra productiecapaciteit inhuren.
Marco van Schaik van Technologies Added: “Voor Technologies Added is de inzet van slimme robotica oplossingen een onmisbaar onderdeel om concurrerend in Nederland te produceren. Gekoppeld met onze geavanceerde productielijnen, zijn we in staat om de kwaliteit te verhogen, flexibiliteit te garanderen en significant efficiënter te produceren.”

Werkgelegenheid behouden

De slimme fabriek speelt in op twee ontwikkelingen in de markt. De beweging van massaproductie naar gepersonaliseerde of seizoensproductie (bijvoorbeeld productie van schaatsen) met als gevolg steeds kleinere productieseries. Daarnaast is er voor kleine en middelgrote partijen vaak een te hoge drempel om zelf te investeren in robotica voor hun productieproces. Dit kan ertoe leiden dat processen uit Nederland verdwijnen. Door flexibiliteit van de productierobot centraal te stellen, kan er snel geschakeld worden tussen productieprocessen, waardoor die processen én de werkgelegenheid voor Nederland behouden blijven.

Reageer op dit artikel